Slovenija 12.6.2018 5:00

V Švicariji drevi podelitev Župančičevih nagrad

Ljubljana, 12. junija - V Ustvarjalnem centru Švicarija bodo drevi podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture. Nagrado za življenjsko delo za leto 2018 bo prejel filmar Karpo Godina, za ustvarjanje v zadnjih dveh letih pa EnKnappGroup, Nataša in Ravil Sultanov ter Jani Virk.

Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Ljubljanski župan Zoran Janković.
Foto: Anže Malovrh/STA

Kot piše v obrazložitvi nagrade za življenjsko delo, je Godina eden največjih slovenskih umetnikov s področja filma. O tem pričajo nepregledno število njegovemu delu posvečenih retrospektiv po vsem svetu, nagrade z mnogih najpomembnejših evropskih in svetovnih festivalov ter stalno uvrščanje njegovih del na mednarodne lestvice največjih in izjemnih del v zgodovini filmske umetnosti.

Ob tem je že dolgo in še vedno vzor generacijam filmskih ustvarjalcev, z izvirnim pristopom k obdelavi resnih tem pa je, z le njemu lastno ironijo, uspel približati svoja dela tudi širšemu gledalstvu. Sled je pustil v kinematografijah nekdanje države, kot direktor fotografije je sodeloval z največjimi režiserji iz regije in soustvaril njihova prelomna dela, zaznamoval je tudi slovensko gledališče.

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil priznani slovenski koreograf in plesalec Iztok Kovač in ki od leta 2009 domuje v Španskih borcih, zavzema osrednje mesto na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča. Edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji je vzpostavil visoke produkcijske standarde ter celovito profesionalno obravnavo sodobne plesne umetnosti.

Zakonca Nataša in Ravil Sultanov sta s svojim cirkusem Buffeto in znanjem cirkuške umetnosti ustvarila bolj sodoben in vesel slovenski kulturni prostor ter Ljubljano umestila na svetovni zemljevid tega kulturnega področja. Postavila sta številne avtorske predstave in uvedla cirkuški festival, ki je v mesto pripeljal najboljše klovne.

Župančičevo nagrado bo prejel tudi pisatelj, pesnik, prevajalec in urednik Jani Virk, katerega romane, kratke zgodbe, pesmi, eseje, scenarije in premišljevanja odlikujeta osebni pogum in brezkompromisnost. Ne v smislu, da bi z avtorsko vehementnostjo zagovarjal prevzete moralne norme in filozofska stališča, nasprotno, njegov pogum je v tem, da spodmika temelj sleherni enoumnosti, dogmatični resnici in družbeni ideologiji, je zapisano v obrazložitvi.

Nagrade bo ob 19. uri podelil ljubljanski župan Zoran Janković, ki se bo pol ure pred podelitvijo srečal z nagrajenci v ateljeju Stojana Batiča v Švicariji, ti pa se bodo tudi vpisali v spominsko knjigo Ljubljane.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel skladatelj Jakob Jež.