Slovenija 12.6.2018 5:00

Na Kinodvorišču letos druženje z glasbenimi dokumentarci

Ljubljana, 12. junija - Kinodvor z nocojšnjo premiero filma Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta začenja sezono poletnih projektov kina na prostem. Na programu Kinodvorišča oziroma letnega kina v atriju Slovenskih železnic bodo glasbeni dokumentarci. Do 30. junija si bo mogoče ogledati tudi filma o Grace Jones in Whitney Houston.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

LP film o skupini Laibach v režiji Zupeta na velika platna prihaja kot tretji iz serije filmov o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino, Glasba je časovna umetnost. Film je posvečen prvemu uradno izdanemu domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem, scenaristom Igorjem Bašinom ter članoma skupine Laibach Ivanom Novakom in Dejanom Knezom.

V četrtek, 14. junija, pa bo sledila premiera slovenskega filma Šum Balkana v režiji Borisa Petkoviča. Tomaž Grom, slovenski kontrabasist, skladatelj, improvizator in raziskovalec zvočnega potenciala, je sedel v svoj kombi in po ulicah Maribora, Zagreba, Tuzle, Novega Sada, Prištine, Tirane in Skopja začel iskati sodelavce. Nastal je dokumentarni film ceste, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Tudi tej projekciji bo sledil pogovor s filmsko ekipo.

Ob tem v Kinodvoru v četrtek vabijo tudi na projekcijo filma Širom - Pokrajine iz spominov, ki bo na sporedu v Dvorani. Za kamero so stali Noemie De Pas, Tit Brecelj, Žiga Stanovnik in Matija Jarc.

Prihodnji torek, 19. junija, bodo na Kinodvorišču premierno prikazali dokumentarec Grace Jones: Bloodlight and Bami režiserke Sophie Fiennes, ki se bo projekcije tudi udeležila. Film ceste, ki ga je snemala več let, preplete pevkine edinstvene odrske stvaritve z intimnimi posnetki z njene rodne Jamajke ter nam pokaže Grace Jones, kakršne še nismo videli, so zapisali v Kinodvoru.

Konec junija pa na spored prihaja še dokumentarni film Whitney Houston (Whitney: Can I Be Me). Intimni, neuradni portret legendarne superzvezdnice Whitney Houston, ki ga je lani režiral eden najbolj samosvojih dokumentaristov, Nick Broomfield, bodo 28. junija premierno prikazali v Dvorani, dan kasneje pa bo na ogled še na Kinodvorišču.

Filmi so na Kinodvorišču predvajani v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi. Projekcije se vsak dan začnejo ob 21.30. Vhod na Kinodvorišče je skozi Dvorano Kinodvora, v primeru dežja pa je projekcija ob isti uri v Dvorani. Partner Kinodvorišča so Slovenske železnice.

V Kinodvoru bodo sicer projekte kina na prostem nadaljevali do konca poletja. Od 5. do 28. julija bo v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom potekal tradicionalni Film pod zvezdami, med 27. in 30. avgustom pa bodo filmske klasike že petič pripeljali na Letni kino na Kongresnem trgu.