Slovenija 13.6.2018 13:11

Uvod v festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani z Ruskimi kozaki

Ljubljana, 13. junija - Projekt Imago Sloveniae - Podoba Slovenije letos obeležuje 30-letnico svojega glasbenega in kulturnega delovanja. Pred vrati je tudi uvod v jubilejni 30. mednarodni festival Imago Sloveniae in v Poletje v stari Ljubljani, ki ga bo nocoj zaznamoval nastop Ruskih kozakov. Koncert se simbolno navezuje na začetno obdobje Imagovega delovanja.

Ljubljana, Mestni muzej. Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestni muzej.
Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nocojšnji nastop Ruskih kozakov bo v Unionski dvorani Grand hotela Union. Gostovanje ruskih umetnikov, ki ga pripravljajo pri Imago Sloveniae v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur, se simbolno navezuje na začetno obdobje delovanja projekta. "Spektakelski nastop, podoben nocojšnjemu, je bil eden prvih večjih dogodkov s tujimi izvajalci v organizaciji naše ustanove. Letošnja otvoritev festivala je tako spomin na čas, ko je projekt Imago Sloveniae vstopal v mednarodni prostor," so spomnili organizatorji.

Državni ansambel Ruski kozaki je ena izmed vodilnih profesionalnih plesnih skupin v Rusiji. Predstave, ki jih izvaja, so preplet tradicionalnih plesov, pesmi in instrumentalnih skladb. Slovijo po dinamičnosti in navdušujoči dodelanosti.

V sklopu projekta Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je bilo v 30 letih organiziranih več kot 2500 koncertov v izvedbi več kot 10.000 vrhunskih glasbenikov, ki jim je prisluhnilo več kot milijon in pol obiskovalcev. Danes projekt povezuje 20 slovenskih krajev iz Slovenije in zamejstva, svojo mrežo pa uspešno širi tudi mednarodno.

Program poletnega dela jubilejne sezone so organizatorji zasnovali na preizkušeni medžanrski odprtosti ter na že tradicionalnih sklopih, posvečenih klasični glasbi in izstopajočim mladim glasbenikom, pa tudi jazzu. Osrednji poudarek bo na prepletanju tradicije in sodobnosti, piše v sporočilu za javnost.

Med vrhunci programa so organizatorji izpostavili gostovanje dua violinistke Judith Ingolfsson in pianista Vladimirja Stoupela, med avgustovskimi dogodki pa solo večer beloruske flavtistke Marute Staravoitava. Omenili so tudi koncert orgelske in violinske glasbe Od baroka k romantiki, ki ga bosta izvedla v Sloveniji živeči ruski violinist Vasilij Meljnikov in ruska organistka Irina Rozanova, ter nastop v Sloveniji živeče violinistke ruske šole Nadežde Tokareve na koncertnem večeru Orkestra ruskih ljudskih inštrumentov Nekrasov iz Moskve.

Slovesen in čustveno obarvan večer se po besedah organizatorjev obeta ob jubilejnem koncertu ob desetletnici moškega zbora Vokalna akademija Ljubljana pod vodstvom maestra in umetniškega vodje Stojana Kureta z gosti, med katerimi bo mezzosopranistka Bernarda Fink.

Od leta 2005 je del Imagove programske sheme cikel Mladi talenti, namenjen prepoznavanju in razvijanju izjemnega potenciala mladih glasbenikov, tudi v sklopu cikla Jazz oder pa se bo predstavilo nekaj izjemnih glasbenikov mednarodnega formata.