Svet 14.6.2018 5:00

Art Basel danes odpira vrata za širšo javnost

Basel, 14. junija - V švicarskem Baslu bo danes vrata za širšo javnost odprl Art Basel, ki velja za najpomembnejši sejem sodobne umetnosti na svetu. Po besedah direktorja sejma Marca Spieglerja bo letošnja izdaja bolj kot katerakoli prej z umetninami odražala krize, s katerimi se trenutno spopada svet - od seksizmov v svetu umetnosti pa do begunske krize.

Dodal je, da bodo tudi na letošnjem sejmu predstavljene številne politične izjave. Pogovori, ki so sestavni del sejma, pa se bodo med drugim po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dotaknili tudi gibanja Jaz tudi.

Na Art Baslu letos sodeluje 290 galerij iz 35 držav. Kot je še povedal Spiegler, je svet umetnosti sredi velikih sprememb. Približno 30 odstotkov galerij, ki se letos predstavljajo v Baslu, je v lasti žensk. Med njimi so Helga da Alvear iz Madrida, Marianne Boesky iz New Yorka in Nathalie Obadia iz Pariza.

Na sejmu bodo predstavljena dela približno 4000 umetnikov, tako klasikov moderne kot tudi zvezdnikov sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Jeff Koons in Damien Hirst.

Za zbiratelje, direktorje muzejev in druge povabljene gostje je sicer sejem odprt že od torka. Art Basel se bo zaključil v nedeljo.