Slovenija 17.6.2018 8:00

V Šentvidu pri Stični bo danes zapelo več kot 1000 pevcev

Šentvid pri Stični, 17. junija - V Šentvidu pri Stični, kjer se je z nastopom desetih slovenskih zamejskih pevskih zborov v soboto začel tradicionalni 49. Tabor slovenskih pevskih zborov, prireditelji na njegovi današnji osrednji prireditvi pričakujejo več kot sto pevskih zborov. Po pričakovanjih prirediteljev bo tam nekaj po 13. uri skupaj zapelo več kot 1000 pevcev.

Šentvid pri Stični, Osnovna šola Ferda Vesela. Predsednik programske komisije Tabora slovenskih pevskih zborov Stane Peček. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Šentvid pri Stični, Osnovna šola Ferda Vesela.
Predsednik programske komisije Tabora slovenskih pevskih zborov Stane Peček.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Predsednik programske komisije Stane Peček je za STA povedal, da so letošnji Tabor slovenskih pevskih zborov prireditelji naslovili s slovenskim ljudskim pregovorom O kresi se dan obesi in ga hkrati posvetili 90-letnici skladatelja Jakoba Ježa.

Današnji del tabora se bo ob 9. uri začel z osrednjo vajo, po tej pa se bo med 12. in 13. uro v Šentvidu zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških, sledil bo slavnostni nagovor skladatelja, pedagoga, dirigenta in poznavalca šentviškega tabora Tomaža Habeta.

V programu bo približno sto združenih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov pod vodstvom dirigenta Igorja Švare zapelo 22 pesmi. V programu bo sodelovala Godba Stična, Folklorna skupina Vidovo in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični, ki je na letošnjem tekmovanju v Zagorju prejel zlato priznanje.

Sicer pa so se v šentviški Osnovni šoli Ferda Vesela najprej oziroma v soboto zvečer predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav - Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije ter Italije. Pridružili so se jim domačini, moški in ženski pevski zbor Vidovo ter Vokalna skupina Šentviški slavčki.

Po podatkih prireditelj ti letos za obiskovalce in pevce pripravljajo obogaten spremljevalni program. Šentvid bodo napolnile stojnice z različno ponudbo izdelkov ročnih del in drugih lokalnih izdelkov, osrednji trg bo zasedlo ulično gledališče, za dobro počutje pa bodo skrbela domača društva.

Šentviški Tabor slovenskih pevskih zborov vsako leto pripravljajo kulturno društvo Tabor slovenskih pevskih zborov, Občina Ivančna Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Pomagajo tudi šentviška Osnovna šola Ferda Vesela, krajani in tamkajšnja društva.

Glede na izbrano tematiko je vsak tabor edinstven, med skoraj pet desetletji njegovega prirejanja pa se je spodbujanje in ohranjanje slovenske pesmi ter ljubiteljskega petja izoblikovalo v njegovo poslanstvo, so še opozorili prireditelji.