Intervju 17.6.2018 11:00

Carlus Padrissa za STA: Sfera Mundi bo popeljala na čutno pot okrog sveta

pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana, 17. junija - Ljubljana Festival bo tako kot lani odprla katalonska gledališka skupina La Fura dels Baus. Za Kongresni trg je 28. junija ustvarila predstavo Sfera Mundi, naslonjeno na odpravo Portugalca Ferdinanda Magellana leta 1519 z ladjo okrog sveta. Kot je za STA povedal eden od umetniških vodij Carlus Padrissa, lahko gledalci pričakujejo celostno umetnino.

Ljubljana. Eden od umetniških vodij katalonske skupine La Fura dels Baus in režiser Carlus Padrissa. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Eden od umetniških vodij katalonske skupine La Fura dels Baus in režiser Carlus Padrissa.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

La Fura dels Baus je lani na Kongresnem trgu uprizorila Orffovo scensko kantato Carmina Burana, letos pa je posebej za to prizorišče in za 66. Ljubljana Festival zasnovala predstavo, za katero so navdih našli v odpravi petih ladij, ki jih je vodil Magellan in s katero so s prvo plovbo okrog sveta dokazali, da je Zemlja okrogla. Za Padrisso, ki podpisuje režijo, se pomen Magellanove ekspedicije zdi primerljiv z dogodkom, ko je človek prvič stopil na Luno in od tam fotografiral zemeljsko kroglo.

Sfera Mundi se, kot je povedal za STA, osredotoča na glas najšibkejšega človeka na tej odpravi, na glas malajskega sužnja in tolmača Enriqueja, ki je po mnenju mnogih zgodovinarjih prva oseba, ki je obkrožila Zemljo. Rodil se je na Malajskem polotoku, kjer so ga zasužnjili. Ladja, na katero so ga vzeli, ga je zapeljala z zahoda, deset let kasneje in po mnogih pustolovščinah pa se je vrnil domov na vzhod, kjer je bil spet svoboden. Po besedah Padrisse je bil prvi človek, ki je obplul svet.

Predstava želi biti celostna umetnina oziroma gesamtkunstwerk, kot je to poimenoval nemški skladatelj Richard Wagner - La Fura dels Baus je pred leti uprizorila tudi njegov znameniti Nibelungov prstan -, pri kateri se glasba združi z različnimi scenskimi disciplinami: fizičnim gledališčem, plesom, poezijo, scenografijo, vizualnimi umetnostmi, oblikovanjem svetlobe in posebnimi učinki. "Občinstvo želimo vključiti v 360-stopinjsko izkušnjo, ki jo bodo zaznali z vsemi svojimi čuti," je povedal Padrissa.

Gledališka skupina iz Barcelone je po njegovih besedah vedno rada delala na kopnem, v morju in v zraku ter uporabljala vsa možna sredstva za ustvarjanje novih predstav. "Všeč nam je, da letimo in kljubujemo zakonu gravitacije ali se potopimo v veliko posodo z vodo, to je del DNK La Fura dels Baus," pravi Padrissa.

Pri Sferi Mundi bodo po njegovih trditvah uporabili desetmetrskega velikana, kroglo s premerom šestih metrov, ki bo obešena v zraku, in 15 metrov dolgo barko. "Najbolj spektakularen trenutek predstave pa je, ko 42 zračnih plesalcev ustvari človeško mrežo, ki bo predstavlja jadro, ki poriva našo ladjo, kar je metafora za enotnost, interkulturnost na tem planetu, ki kroži v zvezdnem vesolju."

Zračnim plesalcem se bo pridružila hrvaška mezzosopranistka Irena Parlov v vlogi Enriqueja, osebe, ki bo skozi glas pojasnila zgodovino prve plovbe okrog sveta, ob koncu predstave pa bo odpela šesti stavek kantate Aleksander Nevski Sergeja Prokofjeva, naslovljenega Polje mrtvih. Če so v obdobju baroka ženske vloge prevzemali moški, so v Sferi Mundi želeli nasprotno, da bi s tem poudarili "ženski princip Enriqueja kot spremljevalca in ljubimca velikega junaka Magellana", je pojasnil režiser. Glasbo v predstavi bo izvajal Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Josepa Vicenta.

Za svetovno premiero, ki bo v Ljubljani, so želeli izkoristiti vse možnosti, ki jih ponuja Kongresni trg. Filharmoniki bodo igrali na glavnem odru, Ljubljanski grad pa bo kraj, kjer bodo simbolično izstrelili raketo Space X. Skoraj triodstotni naklon trga bodo uporabili za 2018 litrov vode, fasado Uršulinske cerkve, okoliških stavb in dreves pa za projekcijo podob z Magellanovega in Enriquejevega potovanja. "So pa še druga presenečenja, ki jih ne želim razkriti. Če sklenem, gre za prostor z veliko možnostmi za La Fura dels Baus," je Padrissa odgovoril na vprašanje, kaj osrednji ljubljanski trg dovoljuje ali omejuje pri uprizarjanju tovrstnih spektaklov.

Za Kongresnim trgom nameravajo Sfero Mundi uprizarjati še nekaj let. Ob tem Padrissa dodaja: "Naš cilj je, da bi jo v prihodnjih štirih letih predstavili v drugih mestih po svetu, zato smo v Ljubljano povabili številne organizatorje festivalov uprizoritvenih umetnosti. Če obstaja veliko mest, ki bi gostile predstavo, bi naše sanje bile, da 40 dni in 40 noči plujemo na naši barki, da dosežemo kitajsko morje. Kot je dejal Plutarh: 'Ni pomembno živeti, temveč pluti.'"