Svet 15.6.2018 5:00

Hrvaška pisateljica Ivana Sajko prejela nagrado Hiše svetovnih kultur

Berlin, 15. junija - Hrvaška pisateljica Ivana Sajko je za nemški prevod dela Ljubezenski roman prejela ugledno mednarodno nagrado Hiše svetovnih kultur. Pisateljica bo prejela 20.000 evrov, prevajalka knjige v nemščino Alide Bremer pa 15.000 evrov. Deseto nagrado Hiše svetovnih kultur jima bodo podelili 28. junija.

Ustanova Hiša svetovnih kultur mednarodno književno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v nemščino, podeljuje od leta 2009. Prvi nagrajenec je bil Američan Daniel Alarcon, sledili so Marie NDiaye (Francija), Mihail Šiškin (Rusija), Mircea Cartarescu (Romunija), Teju Cole (Nigerija/ZDA), Dany Laferrirre (Haiti, Kanada), Amos Oz (Izrael), Shumona Sinha (Francija) in Fiston Mwanza Mujila (Demokratična republika Kongo), so sporočili iz založbe Modrijan, pri kateri je letos nagrajeno delo izšlo v prevodu Polone Glavan.

Ivana Sajko (1975) je diplomirala iz dramaturgije na Akademiji dramske umetnosti in magistrirala na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Dejavna je zlasti v gledališču kot avtorica in režiserka, štirikrat je prejela nagrado Marina Držića za najboljšo hrvaško dramo, njene drame so prevedene v več kot deset jezikov ter uprizarjane na odrih in predvajane po radiu po vsem svetu. Nekatere njene dramske tekste so uprizorili tudi na slovenskih odrih.

Poleg zbirk dram je objavila teoretsko delo K norosti (in revoluciji) ter tri romane, poleg Ljubezenskega romana (2015) še Rio bar (2006) ter Zgodovina moje družine od 1941 do 1991, in pozneje (2009). Za Rio bar je leta 2006 prejela nagrado Ivan Goran Kovačić, ki jo časnik Vjesnik podeljuje za najboljše prozno delo, leta 2013 pa francosko odlikovanje vitezinja reda umetnosti in leposlovja.