Svet 18.6.2018 5:30

V mednarodnem programu filmskega festivala v Pulju 13 celovečercev

Zagreb, 18. junija - V mednarodnem programu 65. filmskega festivala v Pulju bo tekmovalo 13 celovečercev, so napovedali organizatorji festivala. Letošnja izdaja, ki bo potekala med 14. in 22. julijem, bo med drugim obsegala nov filmski program o zgodovini kinematografije, v katerem bodo predvajali tudi dokumentarno dramo Baron Codelli slovenskega avtorja Mihe Čelarja.

Ljubljana. Scenarist in režiser Miha Čelar. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Scenarist in režiser Miha Čelar.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

V tekmovalnem programu Europolis-Meridijani bo med drugim mogoče videti nagrajenca za scenarij z letošnjega cannskega festivala Srečni Lazzaro italijanske režiserke Alice Rohrwacher, med izbranimi filmi pa sta tudi celovečerca Eva francoskega režiserja Benoita Jacquota ter C'est la vie! njegovih rojakov Olivierja Nakacheja in Erica Toledana, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost po novinarski konferenci v Zagrebu.

Kot so dodali, gre za najbolj kakovostne nove evropske in svetovne celovečerce, ki so jih izbrali iz programov pomembnih mednarodnih festivalov.

Umetniški direktor festivala Zlatko Vidačković je napovedal tudi nova festivalska programa, v katerih bodo na ogled tuje dramske nadaljevanke in filmi iz zgodovine kinematografije. Kot je pojasnil, so pri tujih nadaljevankah iskali povezave s Hrvaško, predvsem hrvaške igralce in nadaljevanke, ki so jih snemali na Hrvaškem ob podpori tamkajšnjega filmskega sklada.

Med njimi bosta srbska nadaljevanka Sence nad Balkanom in britanska nadaljevanka Kapital, v katerih nastopajo hrvaški igralci Goran Bogdan, Bojan Navojec in Zrinka Cvitešić. V programu iz zgodovine kinematografije pa bodo predvajali šest dokumentarcev, med njimi omenjeni Čelarjev film.

Država partnerka je letos Izrael, ki se bo predstavil z retrospektivo in celovečercem režiserja Bena Bacharja The Last Band in Lebanon, ki je bil uvrščen tudi v mednarodni tekmovalni program.

S programom Časovni stroj pa bodo na festivalu obeležili 80. obletnico od prve filmske predstave v puljski areni leta 1938. Enako kot takrat bodo v areni predvajali francosko romantično dramo Mayerling Anatoleja Litvaka iz leta 1936.

Hrvaški program festivala so organizatorji objavili maja, ko so napovedali, da se bo za nagrado zlata arena potegovalo deset domačih celovečercev in pet koprodukcij. V tekmi zanjo je tudi slovensko-hrvaška koprodukcija, celovečerec Ivan režiserja Janeza Burgerja.