Slovenija 16.6.2018 8:00

Muzej novejše zgodovine Slovenije v iskanju (r)evolucije in svobode

Ljubljana, 16. junija - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo zvečer odprli razstavo (R)evolucija muzeja 1948-2018, s katero obeležujejo svojo 70-letnico. Sprehodila se bo skozi zgodovino muzeja in predstavila predmete, fotografije in osebne zgodbe, ki so del njihove bogate kulturne dediščine. Na ogled bo tudi nova mednarodna razstava V iskanju svobode: 1968-2018.

Ljubljana. Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Muzej novejše zgodovine Slovenije je nastal leta 1948 kot Muzej narodne osvoboditve LRS. Izhajal je iz želje, da se v povojnem času javnosti na ogled ponudi gradivo, nastalo v obdobju narodnoosvobodilnega boja, ter oblikuje za široke množice primerno razstavo o dogodkih in idealih narodnoosvobodilne borbe.

Leta 1962 je prevzel ime Muzej ljudske revolucije in začel zbirati gradivo o komunističnem gibanju, delovanju Komunistične partije in ljudske revolucije na slovenskem ozemlju ter socialistični gradnji države. Po svoji funkciji in družbeni vlogi je bil del aparata socialistične indoktrinacije ter prostor komemoracije izbranih zgodovinskih dogodkov.

Že v 80. letih je začel zbirati gradivo, ki ni bilo več ozko usmerjeno, in sčasoma zbirke dopolnil z gradivom za celotno 20. stoletje. Tri leta po osamosvojitvi Slovenije se je preimenoval v Muzej novejše zgodovine in svojo zbiralno politiko razširil na obdobje od začetka 20. stoletja do danes. Leta 2001 je postal Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Razstavo bo ob 19.30 odprla državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik. Na ogled bo do 6. januarja.

Do 16. avgusta pa bo na ogled nova mednarodna razstava V iskanju svobode: 1968-2018. Je del istoimenskega projekta, ki ga omogoča program Evropa za državljane - Evropski spomin in povezuje štiri partnerje iz Slovenije, Španije in Poljske - Beletrino, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Fundacijo solidarnosti Univerze v Barceloni, Hišo srečevanj z zgodovino iz Varšave in MMC RTV Slovenija, ki je zgodovinskemu dogajanju v letu 1968 in letih, ki so sledila, posvetil posebno spletno mesto.

To je bilo namenjeno objavljanju raznovrstnega gradiva, povezanega z znamenitimi študentskimi protesti. Poleg uradnih dokumentov in svežih novic so se tam zbirali tudi spomini iz osebnih arhivov pričevalcev, njihovih sorodnikov in prijateljev. Zgodovinski kontekst tega obdobja so dopolnile fotografije, posnetki, razglednice, pisma in drugo. Spomine so na spletnem mestu zbirali do 1. maja, nekateri bodo zdaj vključeni tudi v razstavo.

Projekt je bil zasnovan z željo osvetliti ozadje velikih študentskih protestov v Evropi in spodbuditi k razmisleku, kaj pomenijo za skupno evropsko preteklost in prihodnost na področju gibanja za državljanske pravice.