Slovenija 15.6.2018 10:24

V ljubljanski Operi v sezoni 2018/2019 tudi slovenske novitete

Ljubljana, 15. junija - V SNG Opera in balet Ljubljana bodo v jubilejni sezoni 2018/19, ko bodo obeležili 100-letnico poklicnega baleta in orkestra, pripravili štiri operne in dve baletni premieri. Ob klasikah, kot sta opera Prodana nevesta ali balet Giselle, napovedujejo baletni večer s krstno izvedbo baletov na glasbo slovenskih skladateljev in novo slovensko opero.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na predstavitvi sezone v četrtek zvečer povedal umetniški vodje opere Rocc, bo prva oktobra premiero doživela opera Hoffmannove pripovedke Jacquesa Offenbacha, s katero razširjajo francoski operni repertoar. V njej se bo po njegovih besedah "v veliki meri in na polno" predstavil solistični ansambel ljubljanske Opere. K sodelovanju so ponovno pritegnili dirigenta Simona Krečiča, režijo pa bo podpisal režiser Aleksandar Popovski, ki bo tokrat v njihovi hiši režiral prvič.

Januarja bodo premierno izvedli znamenito komično opero Prodana nevesta češkega skladatelja Bedricha Smetane. Ker je po Roccovih besedah na nek način na Slovenskem že ponarodela, jo bodo izvajali v slovenskem prevodu. Predstava nastaja v koprodukciji z Narodnim gledališčem Moravske in Šlezije iz Ostrave in bo pozneje na Češkem uprizorjena tudi v okviru Smetanovega opernega ciklusa Ostrava 2024. K sodelovanju so povabili češke ustvarjalce, glasbeno vodstvo predstave je prevzel David Švec, ki je že sodeloval z orkestrom ljubljanske Opere, režijo Jirži Nekvasil.

Marca bo sledila krstna izvedba nove slovenske opere Koda L, ki nastaja kot avtorski projekt skladatelja Milka Lazarja, libretistke in dramaturginje Eve Kraševec, video umetnice Nataše Prosenc Stearnes, pod scensko podobo se bo podpisal Rocc. Kot je še povedal umetniški vodja, je izhodišče za opero zgodba, s katero se ukvarjajo zadnjih pet sezon, to je mit o Orfeju, tema pa je ljubezen. Glasbeno pripravo in vodenje orkestra so zaupali Marku Hriberniku.

Maja bodo po Roccovih besedah na svoj račun prišli ljubitelji italijanske opere, saj bo premiero doživela en največjih mojstrovin italijanskega belkanta, opera Lucia di Lammermoor skladatelja Gaetana Donizettija. Glasbeni vodja in dirigent bo Jaroslav Kyzlink, režijo bo prevzel Fran van Laecke.

Na komornem odru -3 pa bodo, kot je povedal Rocc, nadaljevali z linijo minimalizma v operi. Novembra bo premiero doživela komorna opera britanskega skladatelja Michaela Nymana z naslovom Mož, ki je imel ženo za klobuk. Glasbeni vodja in dirigent bo Simon Dvoršak, režijo bo prevzela Eva Hribernik. Predstava bo koprodukcija s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.

Prva baletna premiera bo po besedah umetniške vodje baleta Sanje Nešković Peršin novembra in bo posvečena 100. obletnici poklicnega ljubljanskega baleta. Dvodelni baletni večer bo predstavil novi deli slovenskih avtorjev. Milko Lazar ustvarja glasbeno kompozicijo z naslovom Moški z nožem, koreografijo so zaupali Matjažu Fariču. Sama bo koreografirala Kompozicijo, ki jo podpisuje Drago Ivanuša.

Aprila pa bo premiero doživel balet Giselle francoskega skladatelja Adolpha Adama. Po besedah Sanje Nešković Peršin te mojstrovine klasičnega romantičnega baleta na odru ljubljanske Opere ni bilo že od leta 1995, zdaj pa bo ponovno zaživela z novo generacijo baletnih plesalcev. Koreograf bo priznani kubanski baletni mojster Howard Quintero Lopez.

Na novinarski konferenci so med dogodki prihajajoče sezone izpostavili še slavnostni koncert ob 100-letnici orkestra ljubljanske opere 23. septembra in veliki svečani baletni koncert ob 100-letnici slovenskega baleta 17. novembra, ki ga pripravljajo v sodelovanju s SNG Maribor in Društvom baletnih umetnikov Slovenije.