Svet 17.6.2018 6:00

Mineva 200 let od rojstva francoskega skladatelja Gounoda

Pariz, 17. junija - Na današnji dan mineva 200 let od rojstva priznanega skladatelja Charlesa Gounoda, ki velja za enega glavnih predstavnikov francoske glasbe na prehodu iz klasicizma v romantiko. Njegova melodijska linija je včasih sentimentalna, mnogokrat pa ima izrazit francoski značaj. Med njegova glavna dela sodita operi Faust (1859) ter Romeo in Julija (1867).

Hrvaška, Zagreb. Klavir, instrument, tipke, klaviatura, skladanje, glasba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Klavir, instrument, tipke, klaviatura, skladanje, glasba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Gounod (1818-1893) se je rodil v Parizu v družini slikarja in pianistke. Študiral je filozofijo, nato pa glasbo pri bohemskemu skladatelju Antonu Reichi, kasneje pa še na pariškem konservatoriju. Po tem, ko je prejel nagrado za kantato Fernand, je tri leta prebil na izpopolnjevanju v Italiji. Kasneje je deloval predvsem v Parizu.

Je predstavnik francoske glasbe druge polovice 19. stoletja in eden tistih skladateljev, ki so se zapisali v zgodovino te umetnosti pretežno z enim delom, ki je zasenčilo vse druge skladbe njihovega sicer obsežnega opusa. Med Gounodovimi stvaritvami je to nedvomno Faust, ki je močno zaznamoval zgodovino opere.

Poleg Fausta ter Romea in Julije med njegova velika dela uvrščajo še opere Zdravnik proti volji (1858) in Mireille (1864), oratorija Odrešenje (1882) ter Življenje in smrt (1885) ter Meditacijo (Ave Marija) na Bachov preludij v C-duru (več variant), navaja Veliki svetovni biografski leksikon.

Gounod je oratorije komponiral predvsem v zadnjem obdobju življenja, sicer pa podpisuje tudi okoli 200 samospevov in 17 maš.