Slovenija 15.6.2018 14:17

Umrl koroški slikar Benjamin Kumprej

Prevalje, 15. junija - Po hudi bolezni je v 67. letu starosti v četrtek umrl akademski slikar Benjamin Kumprej z Leš nad Prevaljami, v spletni izdaji poroča Večer. Kot gimnazijski profesor je z likovno umetnostjo seznanjal številne generacije koroške mladine, kot slikar je bil prepoznaven predvsem kot krajinar.

Kumprej je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral leta 1979. Veliko je razstavljal doma in v tujini ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah. Redno je sodeloval tudi na domačih in tujih slikarskih kolonijah in za svoje delo prejel več priznanj. Znana sta njegov slikarski opus leških knapov (2001) in odmevni ciklus Ecce homo - Kristusov pasijon (2004).

Slikar je bil od leta 1980 zaposlen na Gimnaziji Ravne na Koroškem, kjer je poučeval likovno vzgojo do lanskega maja, ko se je upokojil.

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec prav v teh dneh zaključuje veliko monografijo o slikarju Kumpreju z naslovom Nostalgija, ki bo vsestranski pregled slikarjevega dela z različnimi pogledi nanj, še navaja Večer.