Svet 19.6.2018 5:00

V Madridu prva monografska razstava portretov Lorenza Lotta

Madrid, 19. junija - V madridskem Muzeju Prado bodo v sodelovanju z londonsko Narodno galerijo danes odprli prvo veliko monografsko razstavo portretov Lorenza Lotta, enega najbolj edinstvenih umetnikov italijanskega renesančnega obdobja cinquecento (visoka renesansa). Razstava Lorenzo Lotto - portreti bo v madridskem muzeju na ogled do 30. septembra.

Lottove portrete odlikujejo pestrost tipologij, očitna ali prikrita simbolika in psihološka karakterizacija upodobljencev. S tem je umetnik definiral družbeni status portretirancev in njihova zanimanja, portreti pa odražajo renesančno Italijo, državo v času korenitih sprememb, so zapisali v muzeju.

Na ogled bo 38 slik, 10 risb, ena tiskovina ter okoli 15 skulptur in predmetov, ki so podobni tistim, upodobljenim na portretih. Ti ponujajo uvid v materialno kulturo tedanjega časa.

Lorenzo Lotto (1480-1557) se je rodil v Benetkah. Nanj sta vplivala beneška slikarja Giovanni Bellini in Antonello da Messina, a tudi Rafael, čigar dela je spoznal med bivanjem v Rimu (1508-12). Kasneje je krajši čas delal v Bergamu. Okoli leta 1526 se je v Benetkah navdušil nad Tizianom.

Bil je eden od pomembnejših mojstrov cinquecenta, znan tako po prepričljivih portretih kot po dramatično-mističnih upodobitvah sakralnih motivov. V slikarstvu je združil žareče barve beneških slikarjev in klasičnost Rafaela. Uporabljal je močne svetlobne učinke in razgibano kompozicijo.