Svet 19.6.2018 6:00

Vrata bo odprla nekdanja vila Thomasa Manna v Los Angelesu

Los Angeles, 19. junija - V Kaliforniji na obrobju Los Angelesa bodo danes odprli nekdanjo vilo nemškega književnika Thomasa Manna, preurejeno v rezidenco za mlade nemške štipendiste. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se bo odprtja vile, v kateri je družina Mann živela od leta 1942, udeležil tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Ljubljana. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vilo nemškega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Manna (1875-1955) je leta 2016 Nemčija kupila, da bi jo rešila pred morebitnim uničenjem. Po pisanju dpa se je, ker hiša ni bila spomeniško zaščitena, pojavila bojazen, da jo bo kupil kak zasebnik, ki jo bo nadomestil z novogradnjo.

Steinmeier je za Süddeutschen Zeitung takrat še kot nemški zunanji minister povedal, da je bila hiša Thomasa Manna neke vrste hiša nemškega izseljenstva. V njej so svojo domovino našli številni Nemci, ki so se skupaj borili za boljšo prihodnost Nemčije in za bolj odprto družbo. V tem duhu so tudi sami želeli oživiti Mannovo vilo.

Družina Mann se je iz Nemčije izselila on začetku nacistične diktature. Živela je v Franciji, Švici in ZDA, kamor se je zatekla leta 1942 in tam preživela desetletje. Življenje v izgnanstvu jo je močno zaznamovalo. V vili v Los Angelesu je Mann med drugim napisal romana Doktor Faustus ter Jožef in njegovi bratje.

Steinmeier se bo odprtja v soseski Pacific Palisades udeležil v sklopu tridnevnega obiska Kalifornije, z njim pa bo tudi pisateljev 77-letni vnuk Frido Mann, ki je v vili preživel nekaj otroških let.