Slovenija 18.6.2018 11:53

V Kostanjevici na Krki razstava Blizu svetlobi Petre Varl

Kostanjevica na Krki, 18. junija - V razstavišču v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo v četrtek ob 19. uri odprli razstavo Blizu svetlobi Petre Varl. Gre za posebno postavitev, ki je nastala s sodelovanjem islandskega glasbenika Olafurja Arnaldsa in oblikovalca oblačil Uroša Belantiča. Razstava bo na ogled do 26. avgusta.

Kostanjevica na Krki. Galerija Božidarja Jakca. Foto: Rasto Božič/STA

Kostanjevica na Krki.
Galerija Božidarja Jakca.
Foto: Rasto Božič/STA

Umetnico in njeno delo bo ob odprtju predstavil kustos razstave Tevž Logar, ki je zapisal, da razstava Blizu svetlobi vznika iz neznatnih intimnih, čutnih in racionalnih impulzov umetnice v želji po vzpostavitvi dialoga z zelo zapeljivim, a zahtevnim razstavnim prostorom.

Petra Varl ustvarja koreografijo med štirimi osnovnimi elementi, ki preigravajo izkušnjo materialne realnosti sveta umetnice in gledalca ter jo subtilno povežejo z možnostmi minljivega in hipnega.

"V prostoru se ustvarja suspenz med materialnim in nečem, kar je na robu materialne prisotnosti, med vizualnim in nevizualnim. Gre za nekakšno osvoboditev znotraj celotne postavitve z združevanjem elementov, ki niso formalno mogoči," meni kustos.

"Prej kot s fizično inercijo mase oziroma volumna, ki bi zapolnila zahteven razstavni prostor, so umetničini posamični vneseni elementi dinamični in odprti in poskušajo razbiti vtis teže prisotnosti volumna ter na ta način pokazati na enostavno lepoto praznine arhitekturnega prostora," je še zapisal kustos.

Kot iskren odvod umetničinega racionalnega razmisleka o razstavnem prostoru pa je postavitev Blizu svetlobi tudi kratka zgodba intimnih izpovedi, ki odstirajo misli; te so vselej razpete med izkustvom in neizkustvom. Tako umetnice kot gledalca, je še zapisal Logar.

Petra Varl je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala leta 1989. V največji meri se izraža z risbo in instalacijami. Na oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru poučuje risbo in grafiko. Živi in ustvarja v Ljubljani.