Svet 18.6.2018 14:27

Christo tokrat umetniško intervenira v Hyde parku

London, 18. junija - Svetovno znani umetnik Christo (83), poznan po svojih megalomanskih umetniških intervencijah v prostor, je tokrat prvič zasedel Veliko Britanijo. V londonskem Hyde parku je od danes na ogled projekt z naslovom Mastaba. Velikanski pisan objekt, zgrajen je iz 7506 sodčkov za nafto, je umeščen na umetno jezero sredi parka.

Mastaba, kar pomeni hiša za večnost, je vrsta starodavne egipčanske grobnice v obliki pravokotne strukture z navznoter nagnjenimi stranicami in ravno zgornjo površino. Mastabe so zaznamovale pokop mnogih uglednih Egipčanov v egiptovskem zgodnjem dinastičnem obdobju in starem kraljestvu. V času starega kraljestva so kralji namesto mastab začeli graditi piramide, običajni ljudje pa so uporabljali mastabe še več kot tisoč let.

Christov objekt je visok 20 metrov, širok 30 in 40 metrov dolg. Christo je ta ponedeljek označil za "poseben poletni dan". Njegov projekt Mastaba bo na ogled do 23. septembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Bolgariji rojeni umetnik Christo je že dolgo ameriški državljan. Do smrti žene Jeanne-Claude leta 2009 sta umetnika delovala v tandemu. Med njunimi najbolj znanimi projekti so oblačenje Reichstaga v Berlinu in mostu Pont-Neuf v Parizu ter projekt Vrata v newyorškem Centralnem parku.