Slovenija 19.6.2018 14:04

Poletna noč z žanrsko najširšim programom doslej v znamenju obletnic RTV Slovenija

Ljubljana, 19. junija - Na Kongresnem trgu bodo v sredo zazvenele slovenske popevke, ki jih RTV Slovenija obuja s tradicionalnim gala koncertom Poletna noč. Tokrat bo v znamenju jubilejnega leta, v katerem RTV Slovenija obeležuje 90 let radijskega in 60 let televizijskega oddajanja. Žanrsko bogat program bo tudi zato po trditvah dirigenta Patrika Grebla najširši doslej.

Ljubljana, RTV. Deček s piščalko. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, RTV.
Deček s piščalko.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Gala koncert, ki ga RTV Slovenija pripravlja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, je naslovljen Poletna noč - Vse najboljše!, ki ga gre po Greblovih besedah razumeti na dva načina. Poletna noč ne bo le v znamenju jubilejev RTV Slovenija, ampak ta naslov napoveduje tudi vse najboljše popevke, ki jih bo slišati na Kongresnem trgu in ki bodo tudi letos priklicale poletje.

"Letos bomo lahko slišali vse od z RTV-jem povezanih del Uroša Kreka, Marijana Kozine, Siddharto in Avsenika, do zlatih let slovenske popevke. Ne samo to. Spomnili se bomo tudi glasbenih festivalov, ki delujejo pod okriljem oz. s pomočjo RTV Slovenija. Od Slovenske popevke do Melodij morja in sonca," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Greblo in ob tem dodal, da se letošnji koncert poleg žanrsko bogatega programa ponaša tudi z največjim številom nastopajočih.

Pod njegovo taktirko ter taktirko Mojce Lavrenčič in Lojzeta Krajnčana bodo nekatere največje uspešnice slovenske zabavne glasbe v izvedbi izbranih slovenskih interpretov zazvenele ob spremljavi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Skozi večer pa bosta popeljala televizijska voditelja Bernarda Žarn in Slavko Bobovnik.

Kot je pojasnil Greblo, bodo za razliko od preteklih let, ko so začeli z inštrumentalno, jazzovsko različico Poletne noči, tokrat začeli z zvočnim avizom TV Slovenija, ki se predvaja pred začetkom televizijskih prenosov in je imenovan Pastirček, njegov avtor pa je skladatelj Uroš Krek. Za to so se odločili "zavoljo televizijske vizualizacije".

Takoj zatem se bodo spomnili Bojana Adamiča in Frana Milčinskega - Ježka s Ko boš prišla na Bled, ki ji bo sledila Avsenikova Na mostu (Bila sva mlada oba), ki ju bosta izvedla Urška Arlič Gololičič in Jože Vidic. Otroški pevski zbor RTV Slovenija bo zapel Bratovščino sinjega galeba, popevko Mlade oči pa po Greblovih besedah "zvezda slovenskih muzikalov" Saša Lešnjek.

Slovenskih predstavnikov na tekmovanju za pesem Evrovizije v samostojni Sloveniji se bodo spomnili z eno najbolj prepoznavnih Prisluhni mi Darje Švajger, na Melodije morja in sonca pa bodo spomnile Anika Horvat, Tinkara Kovač in Lara Baruca, ki bodo zapele Zate in Lahko noč Piran. Venček evrovizijskih pesmi iz časa nekdanje Jugoslavije bodo izvezale Brez besed, Pridi, dala ti bom svet, Dan ljubezni in Vse rože sveta. S slednjo in s Cvetje v jeseni, pri kateri se bo na citrah pridružil Tomaž Plahutnik, se bodo poklonili tudi Urbanu Kodru, ki letos praznuje 90 let.

Nina Strnad bo izvedla Samo nasmeh je bolj grenak, Marijan Kozina Na svoji zemlji, Tomaž Domicelj bo nastopil s Slovenskega naroda sin, skupina Siddharta v popolni zasedbi z Ledena v priredbi Roka Goloba, Andrej Šifrer s pesmijo Za prijatelje, Alfi Nipič s Poljane dom prelepih dni. Med drugim bo slišati tudi Lastovko Jureta Robežnika, v Ljubljano Atija Sossa, Vrača se pomlad Silvestra Stingla v izvedbi Ota Pestnerja. Koncert bo zaključila Poletna noč.

Na Pergoli v Križankah so danes sicer predstavili tudi mednarodni festival Mittelfest, ki bo potekal med 5. in 15. julijem v Čedadu. Njegov umetniški vodja je večkrat nagrajeni gledališki režiser iz Sarajeva Haris Pašović, ki se s programom glasbenih, gledaliških in plesnih projektov tokrat poklanja milenijcem.