Svet 20.6.2018 6:00

V San Antoniu 500-letna tradicija španskega slikarstva

San Antonio, 20. junija - El Greco, Diego Velazquez, Bartolome Esteban Murillo, Francisco Goya, Joaquin Sorolla, Pablo Picasso. To je le nekaj ikoničnih španskih umetnikov, katerih dela so vključena v razstavo 500 let španskega slikarstva, ki jo bodo v Muzeju San Antonio odprli v petek in je nastala v sodelovanju s španskimi muzeji.

Hrvaška, Zagreb. Zgodnje umetniško delo Pabla Picassa. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Zgodnje umetniško delo Pabla Picassa.
Foto: Hina/STA

Razstava, ki bo na ogled do 16. septembra, ponuja pregled nad 500-letno zgodovino španskega slikarstva, vse od zakonske zveze kraljice Izabele I. Kastiljske in kralja Ferdinanda II. Aragonskega v poznem 15. stoletju, do 20. stoletja, piše portal Art Daily.

Več kot 40 razstavljenih del prihaja iz španskih muzejev, večinoma iz muzejev v Madridu. To so Muzej Prado, Muzej Thyssen-Bornemisza, Muzej Reina Sofia, Muzej Lazaro Galdiano, Kraljevska akademija lepih umetnosti San Fernando, Muzej Cerralbo, Muzej romanticizma in Muzej Sorolla. Pridružujejo se jim dela iz nekaterih ameriških muzejev.

Na ogled bodo dela velikih španskih umetnikov, kot so Juan de Flandes, Luis de Morales, Luis de Madrazo y Kuntz, Antonio Maria Esquivel in Ignacio Zuloaga. Španska umetnostna tradicija je po besedah direktorice muzeja Katherine Crawford Luber vplivala na kulturo San Antonia.

Razstava je del praznovanj Poletje v Španiji ob 300-letnici San Antonia, drugega največjega mesta v ameriški zvezni državi Teksas. Poimenovan je po svetem Antonu Padovanskemu, ime pa so mu nadeli španski raziskovalci, ko so prvič obiskali ta kraj na njegov god, 13. junija 1691. Gradnja prve vojaške utrdbe se je začela leta 1716, dve leti kasneje pa so se naselili prvi vojaki.

Razstavo sta si že ogledala španska kralj Felipe VI in kraljica Letizia.