Slovenija 19.6.2018 14:12

Maribor v pričakovanju 26. Festivala Lent

Maribor, 19. junija - Maribor je te dni v pričakovanju vsakoletnega največjega družabnega dogodka v mestu - Festivala Lent. Ta bo letos v 26. izdaji ob bogatem programu najbolj v znamenju novega plavajočega odra na Dravi, s katerim se osrednji del dogajanja znova vrača domov. Danes so ga s podpisom pogodb s pokrovitelji predstavili tudi širši javnosti.

Maribor, Novi plavajoči oder na Dravi. Podpis pokroviteljskih pogodb pred začetkom 26. Festivala Lent. Mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik uprave Nove KBM John Denhof. Foto: Gregor Mlakar/STA.

Maribor, Novi plavajoči oder na Dravi.
Podpis pokroviteljskih pogodb pred začetkom 26. Festivala Lent.
Mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik uprave Nove KBM John Denhof.
Foto: Gregor Mlakar/STA.

Maribor, Novi plavajoči oder na Dravi. Podpis pokroviteljskih pogodb pred začetkom 26. Festivala Lent. Foto: Gregor Mlakar/STA.

Maribor, Novi plavajoči oder na Dravi.
Podpis pokroviteljskih pogodb pred začetkom 26. Festivala Lent.
Foto: Gregor Mlakar/STA.

Kot je ob tem povedal prvi mož Lenta Vladimir Rukavina, se je proračun festivala tudi letos približal številki 1,2 milijona evrov. Mariborska občina se po njegovih besedah s svojim prispevkom počasi vrača k številkam, ki jih je namenjala že v preteklosti, še posebej pa je pomembno, da je investirala v novi oder, ki ni pomemben le za festival, pač pa tudi za ostalo dogajanje v mestu.

Pri pokroviteljih se po besedah Rukavine pozna, da so še vedno časi, ko jih je težje prepričati v sodelovanje, so pa tisti, ki ostajajo, toliko bolj zvesti. "Pri večjih zneskih pogrešamo nekatere, za katere menimo, da jim tudi to mesto daje zadosti, še posebej, če govorimo o prireditvi, ki je največja kulturna prireditev v Sloveniji," pravi direktor Narodnega doma Maribor.

Še najbolj nezadovoljni so v Mariboru z odnosom, ki ga ima do njih država, saj za program prejmejo vsega 30.000 evrov, mestna občina pa po drugi strani prispeva 350.000 evrov proračunskega denarja. Vse ostalo morajo zbrati s pomočjo sponzorjev in donatorjev ter s prodajo Lent in posamičnih vstopnic, katerih cene ostajajo več kot ugodne. Skoraj vse dogodke si bo mogoče ogledati z nakupom Lente za 25 evrov, le pri nekaterih največjih bo potrebno minimalno doplačilo.

Sicer pa pri Lentu po besedah Rukavine ne gre zgolj za festival, pač pa za doživetje. "Gre za največji multikulturni in multižanrski poletni festival na našem območju. Ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se vselej zapišejo v spomin obiskovalcev," pravi.

Prvi bodo ob petkovem odprtju festivala na novem odru nastopili člani mariborskega baleta SNG Maribor z znamenitim Labodjim jezerom. Organizatorji si ob tem želijo, da bi se uresničile najnovejše napovedi vremenoslovcev, da bo hladna fronta z dežjem Maribor prešla že v petek dopoldne in da vreme ne bo pokvarilo veličastnega začetka.

Sicer pa ob omenjenem dogodku na tem odru med drugim velja izpostaviti še koncerte Plavega orkestra, Vlada Kreslina in Đorđeta Balaševića, ki se bo tokrat predstavil v akustični izvedbi. Na njem bo nastopilo tudi sto violin romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte.

Letošnja novost je tudi selitev Večerovega odra iz Lenta na Trg Leona Štuklja, kjer je zadnja leta stal začasni glavni oder, tako da bodo obiskovalcem znova na voljo brezplačni koncerti. Tam bodo prvi dan v okviru dogodka Piše se leto nastopili Pankrti, v naslednjih dneh pa bo mogoče prisluhniti skupinam Demolition Group, Muff, Soulfingers in številnim drugim.

Novo in večje bo tudi prizorišče Jurčkovega odra pri Stari trti, kjer bo med drugim mogoče videti Jadranko Juras, Hamota in Cubismo, v Sodnem stolpu pa se bodo zvrstili koncerti Janeza Bončine - Benča, Ota Pestnerja in drugih legend.

Organizatorji so želeli popestriti tudi dnevno dogajanje v mestu, zato so pripravili nov programski cikel Pozor! Muzika na cesti!, v katerem se bodo na Poštni in Gosposki ulici ter na Grajskem trgu predstavljali glasbeniki različnih slogov, od jazza preko rocka in klasike do elektronske glasbe.

Za družine bo znova zanimivo v Mestnem parku, kjer bo na voljo dovolj priložnosti za igro, kreativnost, spoznavanje novih veščin in druženje, Art Kamp pa bo v letu kulturne dediščine namenjen obujanju pozabljenih običajev in rokodelskih obrti.

Veliko zanimanja vsako leto vzbudi tudi Folkart, ki letos obeležuje 30. leto. Organizatorji na festivalskih odrih in mestnih ulicah obljubljajo vrhunske folklorne skupine sveta. Med drugim bodo obiskovalci doživeli strasten tango Argentine, skrivnostno zgodovino perujskih Inkov, vroče ritme Kenije, prvič se bo predstavila nomadska južnosibirska skupina iz ruske avtonomne pokrajine Tuve. Okroglo obletnico bodo obeležili še z razstavo v Minoritski cerkvi.