Slovenija 20.6.2018 13:22

Na Ptuju julija že 16. festival Art Stays

Maribor, 20. junija - Ptujsko bogato poletno festivalsko dogajanje bo od 6. do 13. julija že 16. popestril tudi festival sodobne umetnosti Art Stays. Največji slovenski festival sodobne vizualne umetnosti bo letos potekal pod naslovom Fragile in bo v ospredje postavil lomljivost likovnih materialov in tako posredno nagovarjal krhkost odnosov ter čustev v sodobni družbi.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Ptuju povedal umetniški vodja festivala Jernej Forbici, se bo tokrat v tednu dni na desetih različnih lokacijah v najstarejšem slovenskem mestu in njegovi okolici zvrstilo več kot 30 različnih dogodkov in deset razstav, na katerih bo dela predstavilo več kot 60 umetnikov.

"Steklo, keramika, papir, rastlinje in druge žive oblike narave bodo stalnica vsakodnevnih odprtij razstav. Obiskovalcem bodo ponudili poletni umik v širok spekter kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, performansov in glasbe," je povedal Forbici.

Festival bodo ob tem zaokrožili dogodki mojstrov kulinarike in vinarjev, filmski program ter poletna akademija z delavnicami in pogovori o aktualnih temah. Ob Forbiciju je umetniški program pomagala sestavljati še kreativna direktorica Marika Vicari v sodelovanju s tujimi in domačimi galerijami, muzeji, fundacijami in zbirkami ter mednarodno ekipo kustosov, ki jo letos sestavljajo Antonio Arevalo, Italo Bergantini, Riccardo Costantini, Dušan Fišer, Carlo Sala in Koen Vanmechelen.

Festival Art Stays vse od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih do najperspektivnejših. Do danes je festival gostil preko 700 umetnikov, med njimi velika imena sodobne umetnosti, kot so Yoko Ono, Gilbert & George, Allora & Calzadilla, Ivan Navarro, Ann & Patrick Poirier in Hannah Collins.