Slovenija 20.6.2018 10:25

Zlatnik poezije prejme pesnica Bina Štampe Žmavc

Celje, 20. junija - Letošnja prejemnica zlatnika poezije za življenjsko delo je Bina Štampe Žmavc. Pesnica nagrado prejme "za opus poezije za otroke in odrasle in za izjemno barvitost, svežino, igrivost in milino pesniškega jezika," je zapisala žirija. Podelitev zlatnika poezije bo hkrati z Veronikino nagrado 28. avgusta na Starem gradu v Celju.

Ljubljana. Pisateljica Bina Štampe Žmavc. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica Bina Štampe Žmavc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Med nami živi in ustvarja pesnica, ki jo uvrščamo med klasike slovenske mladinske književnosti. Toda pesnica Bina Štampe Žmavc takole pojasnjuje svoj ustvarjalni pristop: Ko se usedem in začnem s pisanjem, sploh ne ločim med odraslim in otroškim bralcem. Preprosto delam tako zares, da bolj zares ne bi mogla," so zapisali podeljevalci nagrade.

In še: "Bina Štampe Žmavc je vrhunska slovenska literatka, posebej v mladinski književnosti. Verjame, da imajo otroci 'oči, ki vidijo dušo stvari'. In ni res, pravi, da otroci ne marajo poezije. Med njenimi knjigami je daleč najbolj brana knjiga poezije Nebeške kočije, čeprav upesnjuje zahtevne teme vesolja, minevanja in časa. Kajti Bina Štampe Žmavc se z vsako pesniško zbirko odziva na etična vprašanja in dileme odčaranega sveta, v katerem človečnost tone. Nekaj naslovov zbirk za otroke: Zrnca sonca, Snežroža, Vprašanja srca, Kako raste leto, Barka zvezd in druge. To je pokrajina mladinske lirike, ki z žarom vabi v objem."

Podobno je s poezijo za odrasle. "Od prve zbirke Pesek v pesem in drugih, do Ogledala zraka, Pesmi za liro, Vse-stvar-je in do letošnje nove zbirke Nabiralka samot. Motivni svet pesnice je večplasten, od hoje k sebi in vase, do samote in ljubezni, do minevanja in neponovljivosti življenja, do pesnice kot tihe popotnice in njene refleksije o tem, kako je v pesničinem srcu takrat, ko se pesem izmika," še piše v utemeljitvi.

Zlatnik poezije v vrednosti 1000 evrov podeljuje Fit media, pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade, od leta 2005 za življenjski pesniški opus. Doslej so zlatnik prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš, Marko Kravos in Andrej Brvar.