Slovenija 21.6.2018 10:20

V ajdovski Pilonovi galeriji na ogled dela sodobnih slovenskih slikarjev

Ajdovščina, 21. junija - V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo danes ob 19. uri odprli razstavo štirih slovenskih slikarjev Emerika Bernarda, Metke Krašovec, Živka Marušiča in Marka Jakšeta z naslovom Sodobno slovensko slikarstvo - Druga generacija. Razstava nadaljuje predstavitev likovne umetnosti v drugi polovici 20. stoletja v Pilonovi galeriji Ajdovščina.

Ajdovščina. Pilonova galerija. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pilonova galerija.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Pred dvema letoma so bila v ajdovski galeriji na ogled dela Zorana Mušiča, Marija Preglja in Gabrijela Stupice iz slovenskih, hrvaških in srbskih galerij sodobne umetnosti. Na tokratni razstavi bodo na ogled slikarska dela zrele, srednje generacije slikarjev, ki zaznamujejo umetniške vrhunce današnjih likovnih, umetnostnih pristopov, presežnost avtorjev v obdobju od osemdesetih, devetdesetih let do danes, so sporočili iz Pilonove galerije.

Emerik Bernard se bo predstavil s ciklusom treh slik v prehodu v novo tisočletje, Metka Krašovec bo predstavljena s podobami, nastalimi v dveh zadnjih desetletjih, Živko Marušič in Marko Jakše pa s slikami iz zadnjega obdobja.

"Razstava torej, ki jo posvečamo Metki Krašovec, nedavno preminuli veliki slovenski in evropski likovni umetnici, ki je v svojem opusu prešla različne dobe, od 'rdečih' slik po frančiškanski cerkvi v Ljubljani, bolnišničnih podob in neoklasicizma, 'nuova immagine' do metafizičnih upodobitev, ki zaznamujejo njen zadnji ciklus od leta 1990 do 2017. Hommage umetnici z veliko Dušo, ki temelji v Mediteranu in v velikem umetniškem poslanstvu in slikarskem znanju," so zapisali v vabilu na otvoritev razstave.

Ob razstavi bo izšel obsežen študijski katalog izpod peresa kustosa in avtorja predstavitve sodobnega slovenskega slikarstva Andreja Medveda.

Razstava bo na ogled do 9. septembra.