Svet 24.6.2018 10:20

Mittelfest 2018 se bo poklonil generaciji novega tisočletja

Ljubljana, 24. junija - Med 5. in 15. julijem bo v Čedadu potekal mednarodni festival Mittelfest, ki se bo s programom glasbenih, gledaliških in plesnih projektov poklonil milenijcem. Kot je pred dnevi v ljubljanskih Križankah povedal umetniški vodja Haris Pašović, bo Mittelfest prepletel visoko in popularno kulturo, na zaključku bo denimo nastopil Challe Salle.

Italija, Čedad. Logotip festivala Mittelfest. Foto: Jurij Paljk/STA Arhiv STA

Italija, Čedad.
Logotip festivala Mittelfest.
Foto: Jurij Paljk/STA
Arhiv STA

Letošnji Mittelfest bo obsegal 31 umetniških projektov: 18 glasbenih, sedem gledaliških in tri plesne, dva dogodka ter en plesni projekt za otroke. Od tega bodo štiri svetovne premiere, 18 italijanskih premier in 30 regionalnih premier. Čedad bo obiskalo več kot 500 umetnikov in članov ekip iz več kot 20 držav.

Med temi bo po Pašovićevih navedbah tudi veliko izjemnih slovenskih umetnikov, kot je dirigentka Živa Ploj Peršuh. Ta je povedala, da je ljubljanski Evropski karierni center za mlade umetnike - Triple Bridge pred veliko nalogo, saj bo Mednarodni orkester Ljubljana s Sarajevsko filharmonijo v Čedadu odigral koncert Ragazzi del '99 (Generacija '99). Gre za koprodukcijo omenjenega centra, Mittelfesta, Festivala Ljubljana in projekta Music Up Close Network.

Koncert po dirigentkinih besedah "z vsem svojim povezovalnim momentom in bitjo sledi ideji Mittelfesta", saj je posvečen generaciji mladih vojakov v prvi svetovni vojni in stoletnici konca te vojne, ter bo združil mlade umetnike iz Sarajeva, Italije, Slovenije, Avstrije, BiH, Srbije, Črne gore, Kosova in drugih držav. Koncert, ki je po Pašovićevih besedah zaradi teme in izjemnega programa eden osrednjih glasbenih dogodkov leta v Italiji, bodo v Čedadu izvedli 11. julija, dva dni kasneje pa na Festivalu Ljubljana v Cankarjevem domu.

Med glasbenimi projekti je večkrat nagrajeni gledališki režiser iz Sarajeva izpostavil nastop znanega klarinetista, člana Orkestra Berlinske filharmonije Andreasa Ottensamerja, ki ga bo spremljal Kelemen Quartet. Francesca Aspromonte bo pripravila koncert z ruskim violinistom Borisom Begelmanom in zasedbo Arsenale Sonoro, poljska režiserka Marta Gornicka pa na festival prihaja z gledališko predstavo v znamenju sodobne glasbe Hymn to Love (Himna ljubezni).

Klasična glasba se bo prepletla s popularno, kar je novost Mittelfesta. Med drugimi bodo tako nastopili hip-hoperji Mudimbi, Barcelona Gypsy Balkan Band, avstrijski DJ Dunkelbunt, trubači iz Makedonije Džambo Aguševi ter DJ Doro Gjat in Carnicats, priljubljeni hip-hoperji iz Furlanije. Zadnje dejanje festivala pa bo nastop slovenskega zvezdnika na trgu Pizza Duomo v Čedadu, ki ga je Pašović odkril na internetu, Challeta Salleta.

Med plesnimi projekti je Pašović izpostavil plesno predstavo za otroke Huda mravljica v produkciji zavoda En-Knap. Ta bo sicer na Mittelfestu zastopan tudi s predstavo Mračna zveza koreografa Josefa Nadja ter med gledališkimi projekti s predstavo Heroj 2.0, ki je nastala tudi v produkciji Momenta.