Slovenija 21.6.2018 11:13

ZDUS prvič podelil priznanje zlati glas in štipendije Jerneja Šugmana

Ljubljana, 21. junija - Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) je letos prvič podelilo priznanje zlati glas, ki je bilo ustanovljeno v skrbi za jezikovni in kulturni razvoj otrok v smislu profesionalne izvedbe sinhronizacij risank. Priznanje je prejela Andreja Hafner. Podelili so tudi štipendije iz Sklada Jerneja Šugmana.

Andreja Hafner je prvo nagrado zlati glas prejela za 30-letno strokovno delo na RTV Slovenija, s katerim je postavila temelj jezikovnim, režijskim in igralskim profesionalnim standardom pri sinhronizacij risank ter s tem oplemenitila jezikovni in kulturni razvoj številnih generacij otrok. Načrt ZDUS je, da zlati glas postane znak kakovosti na področju sinhronizacij animiranega filma in filma za otroke. Načrtujejo tudi nagrado, namenjeno radiofonskim dosežkom, so sporočili z ZDUS.

V sklopu ZDUS je začel delovati tudi Sklad Jerneja Šugmana. Na torkovi slovesnosti v ljubljanski Švicariji so podelili tri štipendije za mlade. Strokovna komisija za štipendije in druge dejavnosti sklada v sestavi režiser in profesor na AGRFT Jernej Lorenci, dramaturginja in kustosinja Tea Rogelj, koreografinja in profesorica na AGRFT Tanja Zgonc, samozaposlena v kulturi, igralka Maruša Majer in predsednik igralec, član SNG Drama Ljubljana Nik Škrlec se je soglasno odločila, da enoletno štipendijo prejmejo dramaturginja in režiserka Brina Klampfer za nadaljevanje izobraževanja na AGRFT in za projekt Vaja za vojno, igralka Urša Kavčič za umetniško izpopolnjevanje v tujini na New York Film Academy, študijski program Musical Theatre in diplomirana komparativistka in profesorica zgodovine Gaja Pöschl za raziskovalno nalogo o zgodovini in delovanju ZDUS od leta 1918 do danes.

ZDUS letos obeležuje 100. obletnico od njenih prvih zametkov. Pred 100 leti je bila ustanovljena Organizacija članov slovenskega narodnega gledališča in slovenski gledališčniki so bili prvi iniciatorji stanovskega združevanja in borbe za profesionalizacijo gledališč ter trajno državno podporo gledališčem v tedanji SHS. Danes je v prostovoljno stanovsko organizacijo vpisanih več kot 400 članov, predvsem poklicnih igralcev, v njenih vrstah pa so tudi režiserji, dramaturgi, lektorji, scenografi, kostumografi, performerji in plesalci.

Predsednica ZDUS, igralka Saša Pavček je v nagovoru poudarila, da se ZDUS, enako kot so to počeli gledališki ustvarjalci v 100-letni zgodovini, prizadeva za vzpostavljanje in ohranjanje profesionalnih pogojev in etičnih standardov pri gledališkem delu, za večjo naklonjenost države do kulture, umetnosti in izobraževanja.