Svet 22.6.2018 5:00

V Berlinu podelitev nagrad za kulturno dediščino, tudi Plečnikovi hiši

Berlin, 22. junija - V berlinskem Kongresnem centru bosta danes Evropska komisija in vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine Europa Nostra podelili nagrade za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med 29 nagrajenci iz 17 držav je tudi Plečnikova hiša.

Ljubljana, Karunova ulica. Plečnikova hiša. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Karunova ulica.
Plečnikova hiša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poseben poudarek letošnjih nagrad v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine 2018 je na evropski dodani vrednosti izbranih dosežkov na področju kulturne dediščine.

"Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše," je zapisala žirija.

Slovesnost s podelitvijo nagrad, ki jih podeljujejo od leta 2002, bosta zvečer vodila evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics ter maestro Placido Domingo.

Vrhunec večera bo podelitev sedem grand prixov, ki jih je žirija izbrala med 29 dobitniki priznanj. Vrednost nagrade je 10.000 evrov. Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana, pod katerega sodi tudi Plečnikova hiša, Blaž Peršin je namreč ob 28 drugih nagrajencih na posebni prireditvi žiriji predstavil dosežke te priljubljene in znamenite hiše v ljubljanskem Trnovem. Svojo odločitev bo sporočila tudi javnost, ki je lahko za svojega favorita glasovala prek spleta, je za STA še povedala Maja Kovač, predstavnica za stike z javnostjo pri Plečnikovi hiši.

Plečnikovo hišo so začeli obnavljati leta 2013 s ciljem, da v njej vzpostavijo nov muzej in raziskovalni center, posvečen arhitektovemu opusu. Pod vodstvom Muzeja in galerij mesta Ljubljane so uvedli tudi stalni program občasnih razstav in izobraževalnih dejavnosti, namenjenih različnim ciljnim javnostim. Ob ponovnem odprtju leta 2015 je Plečnikova hiša doživela kar 130-odstotni porast števila obiskovalcev. Danes velja za eno najbolj obiskanih turističnih lokacij v Ljubljani.

Za prenovo hiše z vidika muzealstva, konservacije in arhitekture je Plečnikova hiša prejela stanovske in mednarodne nagrade: na področju muzealstva Valvasorjevo nagrado, na področju konservacije Steletovo nagrado, na področju arhitekture Plečnikovo medaljo za aktualno realizacijo in mednarodno nagrado Piranesi. V letu 2017 je bila Plečnikova hiša nominirana za najboljši evropski muzej EMYA 2017.