Svet 22.6.2018 5:30

V Uffizih retrospektiva Fritza Koeniga

Firence, 22. junija - V galeriji Uffizi je na ogled razstava, posvečena lani preminulemu nemškemu kiparju Fritzu Koenigu. Ta je najbolj znan kot avtor Krogle, ki je stala na ploščadi sredi fontane med obema stolpoma newyorškega WTC, in ostala nepoškodovana med terorističnim napadom leta 2001. Retrospektiva, ki je na ogled do 7. oktobra, vključuje okoli 150 del.

Med deli na razstavi so po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa veliki in mali kipi, zbirka risb ter video, ki ga je ustvaril režiser filma Bagdad Cafe Percy Adlon.

Med risbami so na ogled skice kipa Krogle, ki jo je Koenig izdelal leta 1971, predstavlja pa prizadevanje za svetovni mir prek svetovne trgovine. Po terorističnem napadu je jeklena skulptura postala spomenik žrtvam terorističnega napada v New Yorku leta 2001.

Prav tako si je mogoče ogledati skice za kiparjev Memorial šoe v Mauthausnu ter podoben memorial, ki naj bi ga postavili v Berlinu, a do tega ni prišlo. Ena od sob je v celoti namenjena njegovim namišljenim avtoportretom, ki jih je ustvaril tako v grafični tehniki kot v obliki instalacij iz železja.

Poleg v Uffizih je postavitev na ogled še v Vrtovih Boboli, kjer je razstavljenih 24 Koenigovih velikih bronastih kipov.