Svet 26.6.2018 6:00

V Španiji prva retrospektiva o filmskem ustvarjanju Gusa Van Santa

Madrid, 26. junija - V madridskem kulturnem centru La Casa Encendida so pripravili retrospektivo o filmskem ustvarjanju Gusa Van Santa, prvo v Španiji. Ob filmih, glasbi in akvarelih je na ogled tudi prek 400 polaroidov, ki jih je 66-letni filmar posnel na izborih igralcev, snemanjih in drugod. Na njih sta denimo upodobljena pokojni River Phoenix in Daniel Day-Lewis.

Kustos razstave s preprostim naslovom Gus Van Sant, ki bo na ogled do 16. septembra, je Matthieu Orlean, nastala pa je v koprodukciji Francoske kinoteke, Narodnega muzeja kinoteke v Torinu, Muzeja Elysee v Lozani in Švicarske kinoteke.

Kot je zapisano na spletni strani centra La Casa Encendida, bo obiskovalce razstave v svet kultnega režiserja, ki uteleša radikalni in nekonformistični film, potopilo različno vizualno gradivo, pa filmi, risbe, glasba in projekti, pri katerih je sodeloval z Williamom S. Burroughsem, Williamom Egglestonom, Bruceom Webrom in Davidom Bowiejem.

Van Santovi filmi so posnetek postmoderne ameriške zgodovine. S kompleksno pripovedno strukturo, v formi mozaikov ali kolažev, ter vznemirljivimi tonskimi prehodi ustvarjajo disonantno kinematografijo, kjer melanholija in humor nikoli nista obravnavana kot nasprotji, so povzeli pri madridskem kulturnem centru.

Razstava po njihovih navedbah ponuja uvid v ustvarjanje legendarnega režiserja, vključno skozi njegove eksperimentalne filme, ki obujajo njegov dom Portland. Postavitev razkriva tudi vplive na njegovo estetiko, kot sta beatniška generacija in že omenjeni ameriški pisatelj Burroughs.

Velik del razstave so režiserjevi polarodi. Na stotine igralcev, scenaristov in drugih se je nastavilo njegovi kameri. Polaroide je nehal snemati v 90. letih, še vedno pa je nadaljeval s fotografiranjem, zlasti za modne in glasbene revije. Na teh fotografijah sta se med drugim znašli skupina Red Hot Chilli Peppers in legendarni Bowie.

Med prepoznavnimi Van Santovi filmi sta Dobri Will Hunting (1998) in biografski film o Harveyju Milku z naslovom Milk (2008), za katera si je prislužil nominacijo za oskarja. Tu so še Drugstore kavboj (1989), Moj mali Idaho (1991), z zlato palmo v Cannesu nagrajeni Slon (2003) ter biografski film o Kurtu Cobainu Last Days (2005).