Slovenija 26.6.2018 5:00

Z razglasitvijo Stritarjevega nagrajenca začetek 15. Prangerja

Ljubljana, 26. junija - V Trubarjevi hiši literature se bo nocoj z razglasitvijo letošnjega Stritarjevega nagrajenca začelo 15. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger. Večer bo uvedla konceptualna razprava Poezija & terapija, ki jo bo povezoval Goran Potočnik Černe. Na festivalu bo v ospredju devet pesniških zbirk, ki so jih izbrali trije kritiki.

Ljubljana. Vodja festivala Pranger Urška P. Černe. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodja festivala Pranger Urška P. Černe.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

O naboru devetih pesniških zbirk, ki jih bodo pretresali v sklopu kritiških razprav, so odločali trije kritiki. Barbara Korun, ki je poudarila, da je izbor opravila kot pesnica, je izbrala Fatamorgano Anje Cimerman, zbirko Preveč vljudna Nataše Velikonja in zbirko Srednja leta Aleša Mustarja. Aljaž Koprivnikar je v svoj izbor uvrstil epos Borisa A. Novaka Vrata nepovrata, zbirko Notranje zadeve Tiborja Hrsa Pandurja ter Naval pesnice Kristine Hočevar, Domen Slovinič pa je izbral pesniške zbirke Tehno Ane Pepelnik, Metamorfoze Vida Sagadina Žigona ter Dihaj Toneta Škrjanca.

Vodja festivala Urška P. Černe je pred festivalom dejala, da je letošnji izbor zbirk "zelo poseben, zelo oster in pomemben, ker odpira popolnoma nove prostore s tem, ko se ne ozira na to, kar je v družbi običajnega".

Močan del Prangerja je prevodni. Organizatorji festivala so si zamislili, da bi pesmi za Pranger izbranih pesnikov in pesnic prevedli v baskovski jezik. Za to so morali najprej pripraviti španske prevode, ki so zaživeli po svoje, in tako je letošnja prevodna knjižica kar trojezična. Za prevode v španščino je poskrbelo več prevajalcev, v baskovski jezik pa je prevajal priznani baskovski avtor, ki se je veliko ukvarjal z ljudsko poezijo, Juan Kruz Igerabide v sodelovanju z Barbaro Pregelj. Posebej velja omeniti prevajalsko okroglo mizo, ki bo v Rogaški Slatini potekala v petek.

Ob letošnji izdaji so napovedali tudi nov, jesenski del Prangerja, ki bo potekal od 11. do 15. novembra v več krajih, in bo mednarodno naravnan. Prva izdaja bo osredotočena na baskovski jezik, v gosteh pa bosta Juan Kruz Igerabid ter pesnik mlajše generacije in literarni kritik Benjat Sarasola.

Najmlajšim je namenjen program ELA - Mali Pranger, ki bo potekal v Rogaški Slatini in bo vključeval podelitev priznanj natečaja za otroško poezijo, kritikom-začetnikom pa program in natečaj za nagrado mlada kritika, ki bo v Ljubljani podeljena v sredo.

Festival se bo sklenil v soboto s podelitvijo Stritarjeve nagrade, ki jo v Društvu slovenskih pisateljev podeljujejo mlademu literarnemu kritiku oziroma kritičarki. Lanska prejemnica nagrade je Maja Šučur.