Slovenija 22.6.2018 11:34

V Novem mestu poletni večeri in festivala pouličnega gledališča ter kratkih zgodb

Novo mesto, 22. junija - Založba Goga iz Novega mesta bo poleti pripravila tri festivale, med 5. in 7. julijem festival pouličnega gledališča Rudi Potepuški, med 12. julijem in 23. avgustom Novomeške poletne večere in konec avgusta festival kratke zgodbe Novo mesto short. Zaradi prenove novomeškega središča bodo glavnino prireditev pripravili na gradu Grm.

Ljubljana. Gledališče na prostem, ulično gledališče, ulični umetniki. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče na prostem, ulično gledališče, ulični umetniki.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Predstavniki omenjene založbe so program prireditev predstavili na današnji novinarski konferenci v Novem mestu.

Po njihovih podatkih bodo festival Rudi Potepuški v četrtek, 5. julija, začeli s pohodno cirkuško predstavo belgijskega dueta Ward Mortier in Thomas Decaesstecker in ga nadaljevali z ulično predstavo Čreda francoskega pouličnega gledališča Rue Pietonne ter gibalno predstavo slovensko-hrvaškega Zmajevega zrcala.

Drugi dan festivala med drugim pripravljajo cirkuške delavnice, ulične predstave Želvja pravda britansko-ameriškega Signdance Collectiva, Pandemia litvanske skupine Bad Rabbits in Šah-mat nemške skupine Elaboe ter klovnovski kabaret za odrasle Za crkn't Društva za sodobno klovnovsko gledališče.

Tretji dan Rudija Potepuškega bodo tega končali z gledališko predstavo Planet od plastike zadet Maje Gal Štromar in Mirjane Šajnović.

Novomeške poletne večere bodo letos izjemoma pripravili na gradu Grm. Kot navadno bodo gostili "mojstrice in mojstre besede, ljudi, ki so vrhunski na svojih področjih, ki so artikulirani eruditi in ozaveščeni posamezniki", so poudarili.

Pripravili bodo pogovorne večere in koncerte. Novost novomeških poletnih večerov bo festivalski hišni bend, ki ga bo vodila novomeška jazzovska pevka Ana Čop. Za obisk Novomeških poletnih večerov obiskovalci ne bodo rabili plačati vstopnine.

Po Novomeških poletnih večerih bo Goga pripravila še festival kratke zgodbe, ki ga bodo z julijsko razglasitvijo štirih nominirancev za nagrado Novo mesto, ki jo podeljujejo za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta, napovedali na Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

V Novem mestu bodo nato konec avgusta pripravili pripovedovalski večer Umori na Balkanu, kjer bodo krvavo stran Alp predstavljali Tadej Golob, Boris Dežulović, Ervin Hladnik Milharčič in Svetlana Slapšak, koncert skupine Katalena, pogovore z gosti in nominiranci na različnih novomeških prizoriščih, razglasitev zmagovalne zbirke preteklega leta in zajtrk z nagrajencem, so še navedli.