Svet 25.6.2018 6:00

Kultna Bowiejeva fotografija podarjena muzeju Victoria in Albert

New York, 25. junija - Fotografija Davida Bowieja z naslikano strelo čez obraz, ki je krasila njegov album Aladdin Sane iz leta 1973, je postala del zbirke londonskega muzeja Victoria in Albert. Fotografijo na printu je muzeju poklonil arhiv fotografa Briana Duffyja v zahvalo za rekordno obiskano retrospektivo, posvečeno glasbeni legendi, ki je obkrožila svet.

Poklon zaznamuje nov mejnik na zelo uspešni poti retrospektive, ki bo tekom zadnje razstave v newyorškem muzeju Brooklyn po petletni turneji okoli sveta zabeležila dvomilijontega obiskovalca, poroča britanski The Guardian.

Fotografija, na kateri je ujet do pasu gol Bowie z oranžnimi lasmi ter rdečo in modro strelo, naslikano preko obraza, je zagotovo Duffyjevo najbolj znano delo. Sicer je bil Duffy (1933-2010) eden od t.i. "groznega tria" fotografov, poleg Davida Baileyja in Terenca Donovana, ki so v objektiv ujeli utrip Londona od 60-ih let minulega stoletja dalje in so zelo zaznamovali način fotografiranja znanih osebnosti.

Chris Duffy, Brianov sin in direktor njegovega arhiva, je ob donaciji muzeju Victoria in Albert povedal, da je njegov oče zelo užival v izjemno ustvarjalni navezi z Bowiejem. Dodal je, da bi bil zagotovo navdušen, da njegovo delo postaja del zbirke priznanega londonskega muzeja in da še vedno uživa tolikšno zanimanje javnosti.

Retrospektiva londonskega muzeja Victoria in Albert, posvečena leta 2016 preminulemu glasbeniku Davidu Bowieju, je postala najbolje obiskana potujoča razstava v 165-letni zgodovini muzeja. V Londonu si jo je leta 2013 ogledalo okoli 312.000 obiskovalcev, nato pa je bila na ogled v Torontu, Sao Paulu, Berlinu, Chicagu, Parizu, Melbournu, Groningenu, Bologni, Tokiu, Barceloni, svojo pot pa bo 15. julija sklenila v New Yorku.