Svet 26.6.2018 5:00

V Nici na ogled razstava o rivalstvu med Matisseom in Picassom

Nica, 26. junija - V Muzeju Matisse v Nici je na ogled razstava, ki osvetljuje rivalstvo in tudi prijateljstvo med sodobnikoma, Francozom Henrijem Matisseom (1869-1954) in Špancem Pablom Picassom (1881-1973). Postavitev je naslovljena Matisse in Picasso, komedija modela in se nanaša na opredelitev umetnosti slikanja po pesniku Louisu Aragonu.

Nemčija, Frankfurt. Slika francoskega umetnika Henrija Matissa. Foto: dpa/STA Arhiv: dpa/STA

Nemčija, Frankfurt.
Slika francoskega umetnika Henrija Matissa.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

Ljubljana. Dela slikarja Pabla Picassa. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dela slikarja Pabla Picassa.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Župan mesta Christian Estrosi je ob nedavnem odprtju razstave izrazil veselje, da mesto prvič pripravlja veliko razstavo Picassovih del le nekaj deset metrov stran od ateljeja, v katerem je Matisse ustvarjal, Picasso pa ga je v 40-ih letih minulega stoletja obiskoval, je povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ne glede na to, ali sta bila umetnika tekmeca ali prijatelja, v muzeju poudarjajo, da je njun odnos temeljil na nenehni izmenjavi. Oba sta se skozi desetletja ukvarjala z odnosom med umetnikom in njegovim modelom, kar se odraža skozi različne serije, ki so odpirale razmisleke o predstavljanju telesa in samega subjekta v likovni umetnosti.

Razstava bo na ogled do 29. septembra. Vključevala bo okoli 150 del, med njimi slike, kipe in grafike obeh umetnikov, pa tudi fotografije, pisma, revije, filmske posnetke ter razstavne kataloge, piše na strani muzeja.

Matisse se je rodil v kraju Le Cateau Cambresis. Študiral je pravo v Parizu. Slikati je začel leta 1890. Od leta 1892 je bil v Parizu učenec Gustava Moreauja, leta 1898 je bil v Londonu, nato krajši čas na Korziki. Pozneje je delal v Parizu, od leta 1914 pa največ v južni Franciji, v okolici Nice. Na začetku je ustvarjal pod vplivom postimpresionistov, po letu 1905 pa je postal eden glavnih predstavnikov fauvizma. Ustvarjal je akte, pejsaže, tihožitja in interiere, v zadnjem obdobju pa je uporabljal tehniko kolaža. Ustvarjal je tudi scenografije za baletne predstave in knjižne ilustracije. Umrl je v Nici.

Picasso je bil skupaj z Georgesom Braqueom začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali in vsako leto v kraju pripravil dve do tri razstave. V svojem nadvse plodnem ustvarjalnem življenju je prešel več faz, od realizma prek kubizma do neoklasicizma z elementi nadrealizma, nato pa do intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko. Umrl je v Mouginsu.