Svet 23.6.2018 5:00

Berlinale od leta 2020 z novim vodstvom

Berlin, 23. junija - Od leta 2020 bosta sloviti mednarodni filmski festival Berlinale vodila aktualni umetniški vodja filmskega festivala v Locarnu Carlo Chatrian ter Mariette Rissenbeek, ki je vodila nemško pisarno za promocijo filma, je pisala francoska tiskovna agencija AFP. Nasledila bosta dolgoletnega direktorja festivala Dieterja Kosslicka.

Nemčija, Berlin. Mednarodni filmski festival Berlinale. Paparaci, fotografi, fotografija, novinarstvo. Foto: Daniel Novakovič/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Paparaci, fotografi, fotografija, novinarstvo.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Chatrian bo zasedel mesto umetniškega vodja Berlinala, medtem ko bo Mariette Rissenbeek postala direktorica festivala. Nemška ministrica za kulturo Monika Gruetters je dejala, da bosta nova direktorja po tem, ko se Kosslicku maja 2019 izteče mandat, poskrbela, da bo Berlinale še naprej k občinstvu usmerjen festival, s fokusom na političnih temah ter z ambicioznim programom in bo hkrati težil k razvoju.

Pri festivalu so prepričani, da bo Chatrian kot umetniški vodja s seboj prinesel dragocene izkušnje, ki si jih je pridobil z vodenjem neodvisnega filmskega festivala, medtem ko ima Mariette Rissenbeek vzpostavljeno močno mrežo povezav v filmskem sektorju. Prav tako bo postala prva direktorica na čelu enega najpomembnejših evropskih filmskih festivalov, navaja AFP.

Kosslick (70) je na čelu Berlinala že od leta 2001 in uživa velik ugled v poslu, tudi zaradi svojega domiselnega smisla za humor ter številnih pomembnih povezav v Hollywoodu. Nekoč je za AFP izpostavil problem, da nobeden od evropskih festivalov A kategorije ne vodi ženska. "Menim, da se moramo kot kulturne institucije zavzemati za enakopravnost," je poudaril.