Slovenija 1.7.2018 12:15

Letni vrt Gala hale odpira vrata s Silence

Ljubljana, 1. julija - Z nocojšnjim koncertom dua Silence vrata odpira priljubljeni Letni vrt Gala hale. Druženje na prostem v enem od metelkovskih klubov bodo do konca avgusta po prvih napovedih med drugimi zaznamovali tudi psihedelični ameriški stoner rockerji Nebula, beograjska garažna post-punk trojka Repetitor ter legende slovenskega podzemlja Demolition group.

Duo Silence bo na Letnem vrtu nastopil prvič, na odru pa se bosta Primožu Hladniku in Borisu Benku pridružila klaviaturistka Petra Vidmar in pianist Igor Vićentić. Glasbeniki bodo predstavili svoj najnovejši koncertni repertoar Turistični vodič po občutkih izgubljenosti. Ta vključuje 17 na novo aranžiranih skladb, ki predstavljajo prerez celotne bogate kariere Silence. "Subtilno. Z občutkom. Nedeljsko. Poletno," napovedujejo v Gala hali.

Že v torek bodo na letni oder stopili kalifornijski psihedelični stoner rockerji Nebula. Bend je bil s petimi albumi in vsemi drugimi izdajami eden glavnih akterjev na tej sceni v poznih 90-ih letih minulega stoletja. Kot predskupina bodo nastopili njihovi slovenski kolegi Blackout, "ki si s svojo brezkompromisno rifovsko glasbo, obdano s psihadeličnimi kitarami, že vrsto let utirajo pot po klubskih in festivalskih odrih doma in v tujini".

Prvi teden bo v četrtek zaznamoval tudi povratek skupine Repetitor na Letni oder. Srbski trio velja za enega najprodornejših mladih bendov z Balkanskega polotoka. Z albumoma Sve što vidim je prvi put (Odličan Hrčak, 2008) in Dobrodošli na okean (Moonlee Records,2012) so se Repetitor hitro zavihteli na vrhove lestvic in prejeli izrazito dobre kritike. Odigrali so številne koncerte po Balkanu, Evropi ter Rusiji in Kitajski. Leta 2016 so pri slovenski neodvisni založbi Moonlee Records izdali še tretji album Gde ćeš, sloviti Arcade Fire pa so jih izbrali za predskupino na njihovi evropski turneji. Občinstvo bo ogrevala zagrebška indie/folk punk zasedba Seine.

Teden kasneje pa bodo prizorišče zasedli Demolition group, ki z več kot 30 leti ustvarjanja veljajo za eno najbolj trdoživih in avtentičnih skupin v Sloveniji. Ponašajo se s samosvojim in energičnim spojem ritma, kitarskih rifov in arhaičnega vokala, ki se prepleta z zvokom saksofona in v zadnjem obdobju tudi elektronike. Na Letnem vrtu Gala hale bodo predstavili zadnji album Pojdiva tja, ki skozi glasbo, tekste in pojavnost ohranja kritičen odnos do dogajanja okrog nas. "Pričakujte udaren in brezkompromisni koncert z eksplozivnim nabojem, ki ga nadgrajuje kritičen odnos do aktualnega dogajanja in čedalje večje atomizacije družbe," so zapisali organizatorji.

Na Letnem vrtu bodo gostovali tudi ustaljeni klubski programi, kot so Rapetek, Zeleno sonce, Domorodni četrtki ter Dub Lab. Programu velja sproti slediti na spletni strani Gala hale.