Od blizu 25.6.2018 11:47

Cankar za mlade: Med suhimi hruškami, klancem in mamo na maratonu

piše Alenka Vesenjak

Ljubljana, 25. junija - Ob Cankarjevem letu ne mine mesec brez novega dogodka, ki obeležuje stoletnico smrti enega ključnih slovenskih avtorjev. Cankar je tudi tisti, ob katerem se v stroki zelo pogosto zalomi, ko pride do vprašanja, kako ga predstaviti mladim. Na splošno velja, da ga je šolski sistem mladim priskutil z deli, ki jih ne razumejo. A ni nujno tako.

Ljubljana. Podoba iz stripovskega projekta Boštjana Gorenca, Žige X. Gombača in Andreja Rozmana Roze z naslovom Cankar v stripu. Foto: STA

Ljubljana.
Podoba iz stripovskega projekta Boštjana Gorenca, Žige X. Gombača in Andreja Rozmana Roze z naslovom Cankar v stripu.
Foto: STA

Zagate s Cankarjem

Kdaj je pravi čas za Cankarja, s katerimi deli nagovoriti mlade, da bodo avtorja razumeli v vsej njegovi razsežnosti? Ko smo to vprašanje postavili tistim, ki jih tozadevno pogosto nihče nič ne vpraša, torej učencem, smo nemalokrat dobili rahlo naveličan odgovor: "Nikoli!". Cankar, da je "zatežen s to mamo, peharjem hrušk, nekimi podobami iz sanj, kurentom in dojenčki, ki so že alkoholiki", da sploh ne omenjamo, da "čudno piše, uporablja kar neke besede, čisto preveč teh besed", skratka - "kr neki". Ob tem so sogovorniki obvezno zavili z očmi. Odzivi so si bili precej podobni, ne glede na starost sogovornikov, ki je segala od 12 do 18 let.

V drugem taboru so pedagogi, ki se zavedajo, da je Cankar zahteven avtor, a da so problem tudi učenci, ki se ne potrudijo dovolj in odnehajo takoj, ko jim nekaj ni zelo blizu. Učenci naj bi bili premalo vztrajni in osredotočeni. Na tem mestu se razprava običajno ustavi, izkupiček pa je, da o Cankarju vsi govorijo, a malokdo ga je zares prebral.

Prav zato se zdi večplasten projekt založbe Škrateljc toliko bolj zanimiv eksperiment. Najprej so izšli trije stripi, nato predstavitve in stripovsko-gledališki performansi. Zdaj je na Ljubljanskem gradu na ogled še razstava stripovskih tabel in video izjave avtorjev, v katerih pojasnjujejo svoj odnos do Cankarja in ustvarjanja. Ekipa potuje po Sloveniji, seže tudi zunaj meja, in dokazuje, da nemara obstaja rešitev, kako Cankarja približati mlajšim bralcem.

Zbirko Cankar v stripu so ustvarile tri avtorske dvojice: Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta premlevala Hlapce in ustvarila strip Hlapci - ko angeli omagajo. Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta pretresala Moje življenje ter spisala in izrisala Moj lajf. Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta pravičniško premišljevala Hlapca Jerneja in njegovo pravico in ustvarila stripovsko basen Hlapec Jernej in pasja pravica.

Avtorji so se na vsak na svoj način lotili interpretacije Cankarjevih del, a z enim skupnim, jasnim ciljem - ohraniti duh Cankarja oziroma sporočilo obravnavanega dela. V stripih ne gre za popačenje in približevanje mlajši populaciji za vsako ceno, temveč inteligentno, mestoma zelo duhovito priredbo v nov žanr, ki jo v vsakem stripu spremlja tudi študija z dodatnimi premisleki in osvetlitvami.

Cankarjeva mama kot maratonka

Ko smo stripe pred časom ponudili v branje in gledanje ciljni skupini, je na zanimanje naletel že medij - strip. Aljošo iz 7. razreda je navdušil Moj lajf, še posebej del, ko se Cankar spremeni v Hulka, in del, ki je kot v filmu Harry Potter. Maša, prav tako predstavnica zadnje triade osnovne šole, je prebrala Hlapca Jerneja in pasjo pravico. Vpeljava lika psa jo je pritegnila in jo je razumela tudi v luči, da je pes človekov hlapec. Ne zdi se ji, da je oblika stripa olajšala tematiko, a meni, da je tako tudi prav. Lonja, ki je končala prvi letnik srednje šole, ne more pozabiti niti Cankarjeve mame iz Mojega lajfa, ki teče maraton v minimalističnih športnih copatih in maha Ivanu, ta pa ob tem čuti hud sram.

Kar nekaj Cankarjevih del je prebrala 20-letna Tisa, naštela je Na klancu, Kralja na Betajnovi, Za narodov blagor, Lepo Vido in Hlapce. V nasprotju z večino jo je Cankar pritegnil. "Zelo mi je bil všeč zaradi vseh prispodob in tematike, o kateri si je upal pisati, a je branje res težavno. Veliko je podrobnosti, za katere je potrebno veliko koncentracije, predznanja in kilometrine," je povedala Tisa, ki je v stripu prebrala Hlapce.

"Navdušena sem nad dejstvom, da je nekdo pripravljen približati stare knjige oz. besedila, ki so nekakšen temelj slovenske literature, mladini v letih, ko jih to ne zanima, a morajo dela prebrati. Sem vizualni tip človeka, zato me je pritegnila že sama oblika stripa. Barve in slike dajo občutek lahkotnosti. Način pomoči - legenda oseb res prav pride, sploh na začetku. Vsi, ki so me vprašali oziroma videli, kaj berem, so me začudeno gledali, zakaj bi to sploh nekdo bral ... A ko sem omenila, da je v stripu, se je zanimanje povečalo!" je za STA povedala Tisa.

Jo je intervencija z angeloma, ki naj poskrbijo za ljubezenske reči, zmotila ali se ji je zdela na mestu? "Sprva sta me malce zmedla, saj Hlapce poznam kot ... Hlapce, a sem nato komaj čakala, kdaj se bosta pojavila s svojimi bolj ali manj vmesnimi pripombami in misijo. Zdi se mi, da sta sprostila ozračje. Vsekakor sta me nasmejala," je povedala sogovornica.

Uroš Grilc iz založbe Škrateljc, ki je stripe izdala, je za STA povedal, da niso zgolj založba, ki izdaja knjige. "Ne bomo noreli s številom izdanih knjig, temveč se bomo posvečali življenju knjig tudi po izidu. Zato izdajamo butične knjige in le takšne, ki imajo zgodbo, tako pa dosegamo precej višje naklade od običajnih na našem trgu," je povedal Grilc. Trije stripi, ki so naprodaj v paketu, so izšli v nakladi 5000 izvodov. Od sredine lanskega novembra je pošlo že kar 3000 paketov.

Na podlagi teh podatkov velja sklepati, da se Cankarju med mladimi vendarle obetajo boljši časi oziroma kot pravi Lonja, "zdaj, ko sem prebrala Moj lajf, se mi ne zdi več tako nemogoče, da bi prebrala tudi 'original". "In sploh ni nujno, da bi me moral kdo v to prisiliti," dodaja.