Slovenija 27.6.2018 5:00

Stritarjeva nagrada za Diano Pungeršič

Ljubljana, 27. junija - Na festivalu Pranger so v torek zvečer Diani Pungeršič podelili Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika. Njeno pisavo odlikujejo razgledanost po sodobni slovenski in evropski književnosti, spoštljiv pristop do obravnavanih besedil, pronicljiva interpretacija, prepričljiva argumentacija in tisto, morda najmanj oprijemljivo: dober uvid.

Literarna kritičarka Diana Pungeršič na kritiškem področju deluje že več let, svojo povezanost z literaturo pa dokazuje tudi s prevajalskim delom, leta 2016 je zanj prejela nagrado Radojke Vrančič, s pogovori z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci, pisanjem spremnih besedil in vodenjem bralnega kluba v Mestni knjižnici. Kritike objavlja v večini slovenskih kulturnih medijev, razume tako horizont pričakovanja bralcev literarnih revij kot poslušalcev radia, ob tem pa ostaja suverena tako ob branju pesniških kot pripovednih besedil.

Obravnavanih del pri tem ne sili v prokrustovo posteljo vnaprejšnjih opredelitev, ampak se brez težav vživlja v posamezne poetike, odkriva njihovo notranje življenje in znotraj njih natančno opozarja na njihove dobre in slabe strani, vse to pa prepričljivo umešča v širši avtorski in družbeni kontekst. Člani žirije so soglasno ugotovili, da delo Diane Pungeršič v zadnjih letih med mladimi slovenskimi kritiki vidno izstopa. Žirija je odločala v sestavi Katja Klopčič Lavrenčič, Vlado Motnikar in Maja Šučur. Nagrada znaša 1000 evrov bruto.

Stritarjevo nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Lani jo je prejela Maja Šučur.