Svet 26.6.2018 14:24

Ljubljanski balet na plesnem festivalu v Kazahstanu

Astana, 26. junija - Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom umetniške vodje Sanje Nešković Peršin bo danes zvečer nastopil na Mednarodnem festivalu baletnih umetnosti v kazahstanskem glavnem mestu Astana. Predstavil se bo s predstavama Pet tangov Hansa van Manena in Pastoralno simfonijo koreografa Milka Šparembleka.

Ljubljana. Balet, nastop. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Balet, nastop.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Štiridnevno festivalsko dogajanje, ki v ospredje postavlja sodobnejše koreografske postavitve, se je začelo minuli konec tedna. Ena najpomembnejših nalog festivala je po navedbah ljubljanske Opere in baleta vzbuditi pri občinstvu zanimanje za sodobnejšo estetiko plesa.

Festival z različnimi plesnimi skupinami sveta prikazuje odnos do umetnosti plesa 21. stoletja, poleg popularizacije klasične plesne umetnosti pa bo Mednarodni festival baletnih umetnosti z gostujočimi ansambli prikazal različne vrste sodobnih plesnih stilov.

Baletniki SNG Opera in balet Ljubljana bodo v baletnem gledališču v Astani odplesali dve sodobnejši koreografski postavitvi, Manenovo mojstrovino Pet tangov in Šparemblekovo Pastoralno simfonijo, ki je premierno na ljubljanskem odru ob 100-letnici baleta zaživela 12. aprila. Poleg koreografa Milka Šparembleka so Beethovnovo Pastoralno simfonijo v tej podobi na oder postavili še scenograf Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Pet tangov za sedem parov iz leta 1977 je po svetu največkrat izvedena mojstrovina Hansa van Manena, ki je del železnega repertoarja vseh večjih baletnih ansamblov. Koreograf si je privoščil prestop z visokih pet plesnih čevljev v klasične baletne copate. Španske prvine, skrite v glasbi Astorja Piazzolle, je združil s plesom na konicah prstov, plesalce pa zavezal presenetljivemu ritmu in čustvom, ki ob zvokih glasbe privrejo na plan.

V Astano so se ljubljanski baletniki odpravili po nedavnem uspešnem nastopu v Brnu na Češkem. Po vrnitvi iz Kazahstana se bodo podali na počitnice, zatem pa nadaljevali s pripravami na aktualni jubilej 100-letnice poklicnega slovenskega baleta, so še sporočili iz Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Opera in balet Ljubljana.