Slovenija 27.6.2018 5:00

V CD se bo začel 59. ljubljanski jazzovski festival

Ljubljana, 27. junija - S koncertom mednarodno priznanega domačega violončelista, tolkalca in skladatelja Kristijana Krajnčana, ki se bo v Cankarjevem domu (CD) predstavil s solističnim projektom DrummingCellist, se bo drevi začel 59. ljubljanski jazzovski festival. Organizatorji so letos zastavil drznejši program v smeri večje zastopanosti domačih glasbenikov.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt DrummingCellist, ki ga bo Krajnčan predstavil na odru Gallusove dvorane CD, s stapljanjem sodobnega jazza, klasične in filmske glasbe ter drugih zvrsti v celovito glasbeno pripoved ponuja vznemirljiv, svež, drzen in izviren pristop, so zapisali v CD.

Ob 20. uri bo v Gallusovi dvorani sledil nastop tria, v katerega so se združili basist Dave Holland, znan po sodelovanju z Milesom Davisom, vodilni indijski tolkalec na tabli Zakir Hussain in eden vodilnih ameriških saksofonistov Chris Potter. Krajnčana pa bo nocoj mogoče slišati še v zasedbi MTF feat. Sub-Lime, ki bo ob 21.30 nastopila v parku pri CD.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal eden od kuratorjev letošnjega festivala Bogdan Benigar, bo na festivalu nastopilo 130 glasbenikov iz 14 držav, število domačih glasbenikov pa bo letos rekordno.

Poglavitna novost letošnje izdaje je dvodelen program: sedem koncertov, za katere bo treba plačati vstopnino, bo v dvoranah CD, v parku pa se bo brezplačno predstavilo deset zasedb. Na koncertih bodo večinoma udeleženi slovenski glasbeniki.

V četrtek bodo v parku CD nastopili tolkalec Aleš Rendla s svojim sekstetom, Zlatko Kaučič v mednarodnem triu December Soul in saksofonist Lovro Ravbar s slovensko-kubansko zasedbo Get On Board Collective.

V petek bo nastopila Pia Podgornik kot članica mednarodne zasedbe Lore, v soboto pa pianista Rok Zalokar in Bowrain ter Vasko Atanasovski s projektom Melem feat. Bojan Z.

Iz tujine bo na letošnjem festivalu med drugim mogoče slišati tudi lutnjista iz Tunizije Dhaferja Youssefa ter Portico Quartet, ki je po besedah Benigarja ena vodilnih zasedb mlajše generacije iz Velike Britanije.

Edin Zubćević iz Sarajeva, ki je z Benigarjem podpisal programsko vodstvo 59. edicije festivala, pa je na novinarski konferenci še povedal, da so veliko časa porabili za nov festivalski format, ki bi omogočil ne samo ustvarjanje novega občinstva in nove glasbe, ampak jazzovske skupnosti, ki bi dala večjo priložnost lokalnim glasbenikom.

Izbrali so tudi skupino 30 mladih ustvarjalcev, ki se bo predstavila v soboto s projektom Abeceda, potem ko bo med festivalom ustvarila delo, temelječe na vizijah posameznika.

Festival spremljata razstava fotografij ob 40-letnici Kaučičeve ustvarjalnosti v avli NLB in razstava fotografij Petre Cvelbar v Mali galeriji. Med spremljevalnimi dogodki je tudi predavanje Francesca Martinellija o jazzu v islamu.