Svet 28.6.2018 6:00

V dunajskem Muzeju Leopold razstava Gustav Klimt - umetnik stoletja

Dunaj, 28. junija - V Muzeju Leopold je na ogled razstava Gustav Klimt - umetnik stoletja. Obsežna postavitev prek osmih tematskih sklopov predstavi delo osrednjega dunajskega slikarja okoli leta 1900. Kot so zapisali v muzeju, Klimtov opus, ki ga določa prehod od historicizma do secesije, zaznamuje začetek moderne umetnosti na Dunaju.

Razstava, ki so jo pripravili ob 100. obletnici umetnikove smrti, Klimtov umetniški razvoj predstavi prek približno 35 slik, 90 risb, 30 fotografij in 150 arhivskih dokumentov, piše na spletni strani muzeja.

Postavitev sledi razvoju Klimtove umetnosti od njegovih začetkov v obdobju, ko je bil tudi sam del kulturne tradicije historicizma, prek spremembe umetniške paradigme in razvoja individualnega sloga sredi 90. let 19. stoletja, ko je zasnoval prve skice za stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki so povzročile škandal.

Nadaljuje se s prestavitvijo Klimta kot vodilne osebnosti skupine Dunajska secesija, katerega člani so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za preporod umetnosti. Osvetli tudi Klimta kot zelo iskanega portretista premožnega dunajskega meščanstva, pa tudi njegove podobe žena, ki jih zaznamujeta čutnost in močno simbolika.

Klimt (1862-1918) se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija.

V letih 1900-1903 je ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela s sliko Poljub (1907/1908).

Razstava v Muzeju Leopold ob delih iz omenjenega muzeja in zasebne zbirke Leopold združuje še dela, ki so jih muzeju trajno dali na posodo Klimtovi potomci, ter dela iz nekaterih avstrijskih in tujih zbirk. Na ogled bo do 4. novembra.