Svet 29.6.2018 5:00

V Parizu je vrata odprl Giacomettijev inštitut

Pariz, 29. junija - Giacomettijeva fundacija v Parizu je v teh dneh v francoski prestolnici odprla Giacomettijev inštitut, ki obiskovalce med drugim vabi z rekonstrukcijo ateljeja švicarskega kiparja, slikarja in grafika Alberta Giacomettija (1901-1966). V ateljeju je mogoče videti originalno pohištvo, stene pa krasijo številne umetnikove skice.

Hrvaška, Zagreb. Razstava del švicarskega kiparja, slikarja in grafika Alberta Giacomettija. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava del švicarskega kiparja, slikarja in grafika Alberta Giacomettija.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Giacomettijev inštitut se nahaja v vili v slogu art nouveau v nekdanji pariški umetniški četrti Montparnasse. Vila je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa le nekaj ulic oddaljena od nekdanjega umetnikovega ateljeja na ulici Hippolyte-Maindron, v katerem je Giacometti ustvarjal med letoma 1926 in 1966.

Rekonstrukcija ateljeja, ki ga je bilo doslej na mnogih razstavah Giacomettijevih del mogoče spoznati le preko video predstavitev, je v pritličju. Na postelji leži umetnikov plašč, v pepelniku je ogorek njegove zadnje cigarete. Na mizi so posušene tube barv, številni čopiči in mavčne figure, med njimi figura korakajočega moža, s katerim se je umetnik ukvarjal vse življenje. Vse je tako, kot je bilo v Giacomettijevem času, piše dpa.

Kot še piše agencija, je Giacometti umrl leta 1966 v Churu v Švici, njegova žena Annete Giacometti pa je po njegovi smrti uspela atelje skupaj z opremo rešiti.

Po besedah direktorice inštituta Catherine Grenier Giacomettijev inštitut ne želi biti muzej v klasičnem pomenu besede, ampak "kraj emocij in raziskovanja". Dodala je, da želijo zgraditi drugačen odnos med umetnikom in občinstvom. V skladu s temi prizadevanji tako naenkrat sprejmejo le 40 obiskovalcev, za obisk pa je potrebno rezervacijo urediti prek spleta.

Otvoritveno razstavo so posvetili prijateljstvu med Giacomettijem in francoskim romanopiscem Jeanom Genetom. Slednji je umetniku večkrat poziral v njegovem ateljeju in Giacometti je ustvaril več njegovih risb in slik. Genet pa je o njunem prijateljstvu leta 1957 pisal v eseju L'Atelier d'Alberto Giacometti.

Giacomettijeva fundacija, ki jo prav tako vodi Catherine Grenier, se sicer ponaša z največjo zbirko umetnikovih del; v njej je več kot 300 skulptur, 90 slik in 5000 del na papirju, še piše dpa.

Giacometti se je rodil v Stampi v Švici v kantonu Grisons. Oče Giovanni je bil znan postimpresionistični slikar. Umetnik je študiral v Ženevi, Parizu in Rimu, kjer se je spoznal z egipčansko in staro primitivno umetnostjo, ki je nanj naredila močan vtis.

Sprva je slikal v kubističnem in postkubističnem slogu. Njegove slikovne deformacije so že nakazovale kasnejši osebni slog. Znan je po razpotegnjenih, tankih figurah v bronu, ki so učinkovale kot nadrealistične metafore. V 40. letih minulega stoletja je izdeloval majhne skulpture, ki so se zdele kot oddaljeni prividi.