Slovenija 28.6.2018 10:14

Umetnice vračajo udarec s skupinsko razstavo Prrrrrrr

Ljubljana, 28. junija - V Mestni galeriji Ljubljana zvečer odpirajo razstavo Prrrrrrr z deli izbranih slovenskih umetnic, ki so s svojim ustvarjanjem zaznamovale sodobno vizualno tvornost in prispevale k aktualiziranju vrste odprtih vprašanj v širokem polju umetnosti. To so Suzana Brborović, Špela Čadež, Olja Grubić, Duša Jesih, Simona Semenič, Nada Žgank in Maja Smrekar.

Ljubljana. Mestna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po lanski skupinski razstavi moške slikarske selekcije s provokativnim naslovom Better doggy style than no style je bila priprava tokratne razstave z žensko selekcijo več kot nujna, med drugim tudi zaradi lanskih polemičnih pomislekov o morebiti še dandanes ne povsem izkoreninjeni diskriminaciji žensk v družbi in posledično v umetnosti in kulturi, so zapisali pri Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

In pojasnili: "Gre za avtorice, ki bodisi šele dobro vstopajo v polje sodobne vizualne tvornosti ali so s konsistentnim pristopom, javnimi nastopi in pomembnimi, tudi mednarodnimi nagradami že vidno in odmevno opozorile na svoje delo v slovenskem in mednarodnem prostoru. Nekatere od njih so z artikuliranim vizualnim besednjakom in problematizacijo aktualnih perečih vprašanj in občutljivih, tabuiziranih tem dvignile v zadnjem času nemalo neupravičenega prahu v širši slovenski srenji."

Suzana Brborović tematizira protimigrantsko retoriko v Sloveniji in druge obrambne mehanizme političnega upravljanja s prostorom, kot je arhitektura protiletalskega topništva med 2. svetovno vojno v Nemčiji. Špela Čadež obravnava alieniranost, izgubo identitete, intimne stiske, alkoholizem in nezainteresiranost sodobne družbe do teh problematik.

Olja Grubić se ukvarja s podiranjem seksualnih tabujev prek risarskih upodobitev golega ženskega telesa in materiala - rastlinskih plodov, aludirajočih na osnovne erotične izkušnje. Stanje družbeno-politične stvarnosti prek geometrijsko abstraktnih reprezentacij ideoloških znakov in Malevičevega ikonografskega narativa obravnava Duša Jesih.

Simona Semenič in Nada Žgank se lotevata dihotomije spolnega razlikovanja in stereotipne podrejenosti ženske populacije v razmerju do moških, ki se odraža v njenem slabšem materialnem in socialnem položaju na domala vseh ravneh družbenega dogajanja. Maja Smrekar pa raziskuje zastarele in nedozorele nazore o posebnosti človeške vrste in vzvišeni, a povsem trivialni odnos do drugih živih bitij.

Vse to umetnice na razstavi, katere kustosinja je Mateja Podlesnik, tematizirajo bodisi v sliki, risbi, fotografiji, animiranem filmu in zvočno-vizualni instalaciji.

Razstava bo na ogled do 9. septembra.