Slovenija 28.6.2018 11:03

Odprtje Ljubljana festivala z Magellanovo odpravo okrog sveta prestavljeno na petek

Ljubljana, 28. junija - Zaradi slabe vremenske napovedi in nizkih temperatur so organizatorji nocojšnje odprtje 66. Ljubljana Festivala prestavili na petek. Svetovna premiera predstave Sfera Mundi - Potovanje okrog sveta v izvedbi katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus bo ob 21. uri na Kongresnem trgu. Velja isti sedežni red, vstopnic pa ni treba menjati.

Skupina La Fura dels Baus, ki je lani na Kongresnem trgu uprizorila Orffovo scensko kantato Carmina Burana, je predstavo Sfera Mundi - Potovanje okrog sveta zasnovala posebej za Kongresni trg in za 66. Ljubljana Festival.

Po besedah režiserja predstave in enega od umetniških vodij skupine Carlusa Padrisse ustvarjalci s spektaklom izrekajo priznanje drznim pomorščakom odprave Portugalca Ferdinanda Magellana, ki je pred 500 leti obplula svet. Obenem z njo želijo opozoriti, da vsi živimo na istem planetu, kar bo v predstavi ponazarjala ladja, ki bo plula preko vesolja.

Pripoved o prvi poti okoli sveta bo podana skozi oči malajskega sužnja in kasneje tolmača Enriqueja, ki je bil po režiserjevih besedah najšibkejši človek na Magellanovi odpravi. Magellan ga je kupil na eni od odprav, ko je šel s Portugalske do Indije, in ga nato vzel na odpravo. Ko so prečkali Atlantik in našli Magellanov preliv na skrajnem jugu celinske Južne Amerike in nato zapluli v Tihi ocean ter dosegli območje današnjih Filipinov, pa je Enrique prepoznal jezik. Šlo je namreč za jezik območja, od koder je bil odpeljan v suženjstvo. In tako je bil pravzaprav Enrique tisti, ki je prvi fizično obkrožil svet.

V vlogi sužnja bo hrvaška mezzosopranistka Irena Parlov. Glasbo v predstavi bo izvajal Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Josepa Vicenta. Ob zračnih plesalcih bo sodeloval baletni ansambel Slovenskega narodnega gledališča Ljubljana. Po premieri na Kongresnem trgu, ki je skupino pritegnil predvsem zaradi rahlega naklona in pogleda na Ljubljanski grad, bodo predstavo uprizarjali še nekaj let.

V petek opoldne je sicer še vedno predvideno odprtje Ljubljana festival na Ljubljanici, v soboto pa se z velikim cross-over koncertom Simfonična ekstaza 2 na Kongresnem trgu na ljubljansko prizorišče vrača slovenski skladatelj, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob.

Julijsko dogajanje bo zaznamoval nedeljski koncert orkestra Münchenske filharmonije pod taktirko Paava Järvija v Cankarjevem domu.

Festival sta sicer že napovedali premiera slovenske različice muzikala Briljantina v Cankarjevem domu in Poletna noč na Kongresnem trgu.