Na hitro prelistano 30.6.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. junija - Med novostmi Mladinske knjige je delo Naomi Klein Ne, ni dovolj, pri založbi Apokalipsa je izšla knjiga Zaton posameznika Dejana Aubrechta, pri založbi Miš pa nova prigoda pasjega policista Švrka avtorice Lesley Gibbes. Bera KUD Sodobnost International je bogatejša za Deželo lenuhov pisatelja in ilustratorja Kestutisa Kasparavičiusa.

Ljubljana. Knjiga avtorice Lesley Gibbes z naslovom Švrk in torbičar ugrabitelj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Lesley Gibbes z naslovom Švrk in torbičar ugrabitelj.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Naomi Klein z naslovom Ne, ni dovolj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Naomi Klein z naslovom Ne, ni dovolj.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Dejana Aubrehta z naslovom Zaton posameznika. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Dejana Aubrehta z naslovom Zaton posameznika.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kestutisa Kasparavičiusa z naslovom Dežela lenuhov. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kestutisa Kasparavičiusa z naslovom Dežela lenuhov.
Foto: STA

NAOMI KLEIN O KLJUBOVANJU TRUMPOVI POLITIKI ŠOKA IN OBLIKOVANJU SVETA, KAKRŠNEGA POTREBUJEMO

Pri založbi Mladinska knjiga je v prevodu Polone Mertelj izšlo delo ameriške novinarke, kolumnistke in dokumentaristke Naomi Klein (1970) Ne, ni dovolj, podnaslovljeno Kljubovanje Trumpovi politiki šoka in oblikovanje sveta, kakršnega potrebujemo. Avtorica mednarodnih uspešnic No Logo, Doktrina šoka: razmah uničevalnega kapitalizma in To vse spremeni: kapitalizem proti podnebju je v novem delu analizirala fenomen Trump.

"Naomi Klein nam pokaže, da se pošastnost Donalda Trumpa ni pojavila kar tako, temveč je vrhunec desetletij nebrzdane gospodarske neenakosti, rasizma, militarizma in vojn. Ko šok ob Trumpu kot predsedniku nadomestita jeza in odločnost za boj, postane Ne, ni dovolj nujno branje za porajajoča se gibanja. Za poraz trumpizma ne bo dovolj samo 'upor'. Potrebovali bomo zgodovino, politiko, strategijo, predvsem pa optimizem, da je drugačen svet mogoč," je o delu zapisal avtor knjige Od gibanja BLM do osvoboditve črncev Keeanga-Yamahtta Taylor. Avtor knjige Globalni minotaver in nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis pa je presodil, da nova knjiga Naomi Klein "genialno spodbuja k odločnosti, k hitremu premagovanju njihovih preračunanih šokov in prepletanju svojega ne s premišljenim da. Je priročnik za uporabo konstruktivne nepokorščine, edinega orožja, ki ga imamo na voljo proti organizirani mizantropiji".

Naomi Klein je med drugim stalna sodelavka spletnega časopisa The Intercept, njene članke pa redno objavljajo tudi časopisi New York Times, Le Monde, Guardian in Nation, kjer je tudi urednica. Je članica upravnega odbora aktivistične podnebne skupine 350.org in ena od organizatorjev kanadskega Manifesta skoka. Novembra 2016 je dobila prestižno avstralsko nagrado Sydney Peace. Njene knjige so prevedene v več kot 30 jezikov.

PRI APOKALIPSI DELO ZATON POSAMEZNIKA DEJANA AUBREHTA

Med novimi izdajami založbe Apokalipsa je delo Zaton posameznika avtorja Dejana Aubrehta (1971). Urednik Primož Repar je v ob delu spomnil, da je v času izida Marxovega Komunističnega manifesta, ki naj bi k skupni akciji prebudil brezpravne in pavperizirane proletarske množice, danski eksistencialistični filozof Soren Kierkegaard napisal "manifest posamičnika", ki ne nagovarja človeških množic niti množice posameznikov, temveč posameznika: "Kar je treba prebuditi, ni kolektivna, množična, 'razredna' zavest, ampak zavest o lastni posamičnosti."

Aubrecht v pričujoči knjigi po besedah Reparja "komentira" ključno Kierkegaardovo kategorijo posamičnika in se pri tem dotakne številnih tem, ki so z njo povezane: uvodni obuditvi Nietzschejeve napovedi silovitega vzpona nihilizma sledi "ontologija smisla" (kot jo zastavi Jean-Luc Nancy) ter uprizoritev nenavadnega "primera Cioran", zadnji dve poglavji nato prinašata soočenje z dvema "očetoma": "očetom psihoanalize" (Freud) in "očetom eksistencializma" (Kierkegaard). Če sta slednja sicer podala svojo "množično psihologijo", pa je oba zanimala predvsem singularna plat te problematike. Torej "posameznik", pri čemer sta - vsak na svoj način - opozorila na njegov "zaton". Zaton, ki je bil vir filozofskega navdiha praočeta vseh posameznikov: Sokrata, sklene Repar.

Doslej je Aubrecht objavil že dve knjigi - Nietzschejeva filozofija razlike (2010) ter Tesnoba, dolgčas, obup: k filozofiji dionizičnega pesimizma (2013). Ukvarja se predvsem s filozofijo Nietzscheja ter Kierkegaarda in je član Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soerena Kierkegaarda v Ljubljani.

NOVA PRIGODA PASJEGA POLICISTA ŠVRKA IN TORBIČARJA UGRABITELJA

Pri Miš Založbi je izšla nova prigoda pasjega policista Švrka v prevodu Mete Osredkar, v kateri se junak ukvarja s torbičarjem ugrabiteljem. Švrk je uspešno rešil svoj prvi pravi primer pod krinko, njegova naslednja naloga pa je bolj osebne narave. Ugrabljena sta bila že dva psička, ki jih zvezde prenašajo v torbicah. Naslednja slavna žrtev pa Švrku veliko pomeni: to je njegova sestra Rozi.

Avtorica prigod pasjega policista je Lesley Gibbes, ilustracije pa podpisuje Stephen Michael King. V zbirki so opisane zgodbe, ki jih doživlja psiček, ki na videz za policijskega psa ni prav nič primeren. Ker pa si zelo želi postati policijski pes, z vloženim trudom doseže cilj. Z igrivim ponavljanjem, napetostjo in humorjem, kratkimi poglavji in samosvojimi, otrokom na kožo risanimi ilustracijami so knjige te zbirke primerne za prva samostojna branja mladih bralcev, ki s slikanic prehajajo na prave knjige. Zgodbe o Švrku bodo zagotovo spodbujale otroke k branju, so zapisali pri založbi.

PRI KUD SODOBNOST INTERNATIONAL KASPARAVIČIUSOVA DEŽELA LENUHOV

V prevodu Klemena Piska je pri založbi KUD Sodobnost International izšla slikanica Dežela lenuhov priznanega litovskega pisatelja in ilustratorja Kestutisa Kasparavičiusa. "Ste že slišali za deželo, kjer je trdo delo strogo prepovedano? Nikjer drugje na svetu torte ne rastejo sredi gozda kakor gobe po dežju! In le tam na drevesih namesto jabolk zorijo sladoledi. Povsod drugod moraš sam zavihati rokave, da si pripraviš večerjo, v Deželi lenuhov pa te za pretirano marljivost čaka kazen," so vsebino povzeli pri založbi.

Kasparavičius (1954) je ustvaril več kot 50 duhovitih del, ki jih poznajo otroci z vsega sveta, od Evrope do Azije in Amerike. Za svoja dela je prejel številne domače in mednarodne nagrade, med drugim tudi nagrado za odličnost na knjižnem sejmu v Bologni, dvakrat pa je bil nominiran za priznano nagrado Hansa Christiana Andersena.