Slovenija 29.6.2018 5:00

V Goriških Brdih začetek festivala Sanje v Medani

Goriška Brda, 29. junija - Z večernim dogajanjem v vili Vipolže se bo v Goriških Brdih začel festival Sanje v Medani. Osrednja tema letošnje izdaje je begunstvo, rdeča nit, ki bo povezala vse tri večere, pa pesnitev malteškega pesnika Antoina Cassarja z naslovom Potni list, ki je ob tej priložnosti izšla tudi v slovenščini. Festival se bo sklenil v nedeljo.

Ljubljana. Logotip Založbe Sanje. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip Založbe Sanje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na festivalu bo, kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal umetniški direktor festivala Rok Zavrtanik, sodelovalo več kot 25 ustvarjalcev, predvsem s področja poezije. Večere bo nekaj po 20. uri uvedel t.i. check-in, sledilo bo enourno pesniško potovanje, ki se bo zaključilo na osrednjem prizorišču, kjer bo mikrofon prevzela zvezda večera.

Drevi bo nastopil Damir Imamović s svojo stalno zasedbo Sevdah Takht, v soboto Rade Šerbedžija z Zapadnim kolodvorom, v nedeljo pa bo Svetlana Makarovič s člani Simboličnega orkestra izvedla Mesečinsko struno.

Begunstvo kot osrednjo temo festivala sicer po Zavrtanikovih besedah vidijo širše, kot je predstavljena v medijih. Sami izhajajo iz zavedanja, da postajamo na nek način vsi begunci in da postaja begunka poezija ter da smo priča načrtnemu pregonu neodvisne misli.

Za prevod pesnitve Potni list sta poskrbela Peter Semolič in Vera Pejovič, ki sta jo v slovenščino prepesnila iz angleščine. Slovenščina je sicer po Zavrtanikovih besedah deseti jezik, v katerega je prevedena.

Semoliča je pesnitev navdušila s pesniškega vidika, saj gre po njegovih besedah za izjemno sugestivno pesnitev, ki z vidika pesništva hodi po meji, od koder bi lahko zdrsnila bodisi v moralizem ali patetiko, kar pa se ne zgodi. Navdušil pa ga je pa tudi čisto človeški vidik, saj Cassar s svojo pesnitvijo potuje po vsem svetu, še posebej v države, ki se soočajo z begunstvom.

Pesnitev Potni list je v slovenščini, španščini, angleščini in hrvaščini izšla v drobni knjižici, ki jo bodo obiskovalci prejeli brezplačno, v zameno za vstopnico.

Forum Sanje bo v soboto ponudil pogovor z Barbaro Stegel na temo Šamanstvo - od sakralnega do stvarnega in v nedeljo predavanje Andreja Detele z naslovom Sintropija ali kako misliti prihodnost.

Sobotno dogajanje Sanj v Medani bo potekalo na gradu Dobrovo, nedeljsko pa ponovno v vili Vipolže.

V sklopu Pravljične vasi pa bo v soboto v Šmartnem potekal tudi pravljični festival za otroke. Ponudil bo glasbeno delavnico in koncert za otroke Zvenim kot pesem, donim kot gora avtorice Mateje Gorjup, projekciji animiranih filmov, pripovedovanje zgodb in razstavo. Pod naslovom Nekaj zelo lepega bodo v vili Vipolže na ogled ilustracije zbranih pesmi za otroke Neže Maurer avtorice Barbare Ogrič Markež.