Slovenija 29.6.2018 9:17

V Novi Gorici se začenja mednarodno srečanje saksofonistov Saxgo

Nova Gorica, 29. junija - S koncertom saksofonista in skladatelja Seamusa Blakea se začenja 22. mednarodno srečanje saksofonistov in tekmovanje Saxgo v Novi Gorici. Mednarodno srečanje, ki pridobiva vse večji ugled med glasbeniki in poznavalci tega instrumenta, bosta letos popestrila še 9. mednarodno tekmovanje saksofonistov ter delavnica jazz improvizacije.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na šestih brezplačnih koncertih bodo v Novi Gorici in okolici - v amfiteatru Gradu Kromberk, dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica, dvorani Gradu Kromberk, Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica in na Ploščadi Silvana Furlana v sklopu občinskih poletnih prireditev Poletne scene - obiskovalci lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti.

Na 9. mednarodno tekmovanje saksofonistov Saxgo pa se je letos prijavilo 35 tekmovalcev, starih 30 let in manj. Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc je ob tem dodala, da je skoraj polovica med njimi Japoncev, ki študirajo na glasbenih akademijah po vsem svetu.

Dolgoletnemu umetniškemu vodji srečanja Matjažu Drevenšku se je tudi letos pridružil Novogoričan Boštjan Simon. Medtem ko je prvi vpet v zgodbo tekmovanja, se je drugi bolj posvetil oblikovanju festivalskega programa in delavnice jazz improvizacije, ki jo bodo vodile legende evropske improvizacije, nizozemski glasbeniki Ben van Gelder, Rainer Baas in Han Bennink.

Tradicionalno se bo festival zaključil s koncertom finalistov letošnjega mednarodnega tekmovanja. Na finalnem koncertu, kjer je leta 2016 zmagal slovenski saksofonist Jan Gričar, je predviden solo z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Mihe Rogine.

Organizacija je v rokah Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Glasbeno šolo Nova Gorica in Glasbenim društvom Saksofonija. Pavla Jarc je povedala, da je srečanje saksofonistov festival z najdaljšo tradicijo v mestu.