Svet 3.7.2018 5:00

Na festivalu svetovne književnosti v Zagrebu tudi Olga Tokarczuk in Frederic Beigbeder

Zagreb, 3. julija - V Zagrebu in Splitu bo med 2. in 8. septembrom potekal 6. festival svetovne književnosti. Udeležilo se ga bo približno 100 gostov in 17 držav, med njimi organizatorji izpostavljajo letošnjo dobitnico mednarodne nagrade man booker, poljsko pisateljico Olgo Tokarczuk, in francoskega pisatelja Frederica Beigbederja.

Sežana. Poljska literatka Olga Tokarczuk. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Sežana.
Poljska literatka Olga Tokarczuk.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Seid Serdarević, programski direktor in glavni urednik založniške hiše Fraktura, ki festival organizira, je na novinarski konferenci minuli teden v Zagrebu povedal, da letošnja izdaja tokrat ne bo imela države v fokusu, lahko pa se bo pohvalila z nemara najzanimivejšimi gosti doslej.

Na festivalu po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina med drugim pričakujejo še švedskega pisatelja Jonasa Hassena Khemirija ter Davida Grossmana iz Izraela in Avstralca Richarda Flanagana.

Pričakujejo tudi mehiškega pisatelja, po pisanju Hine "enega najbolj brezkompromisnih avtorjev mlade generacije", Antonia Ortuna ter Nigerijca Chigozia Obiomo, najmlajšega avtorja, ki se je znašel v finalu za literarno nagrado booker.

V sodelovanju s hrvaškim centrom PEN bo festival gostil tri pesnike, filozofe in borce za človekove pravice iz Brazilije in Portugalske - Francesco Cricelli, Thiaga Ponceja De Moraesa in Bartholomewa Ryana.

Med hrvaškimi avtorji se bodo festivala med drugim udeležili Julijana Matanović, Damir Karakaš in Tea Tulić, po večletnem premoru bo pred hrvaškim občinstvom nastopila tudi hrvaška filozofinja, ki se lahko pohvali s francosko pisateljsko in akademsko kariero, Rada Iveković.

Festival bo ponudil več kot 50 dogodkov - predstavitve avtorjev in knjig ter okrogle mize. Med drugim je napovedana okrogla miza o kulturi moči v kontekstu gibanja Jaz tudi.

Filmski program bo ponudil retrospektivo filmov hrvaškega režiserja Lordana Zafranovića, ki jih je ta posnel v sodelovanju s pokojnim hrvaškim pisateljem Mirkom Kovačem. V nekaterih zagrebških klubih pa bo potekal glasbeni program.

Festival bo, kot že v prejšnjih letih, uvedel predprogram, in sicer odprtje razstave del hrvaških likovnih umetnikov v studiu Moderne galerije Josip Račić v Zagrebu 31. avgusta.

Festivalsko dogajanje bo potekalo na več lokacijah v Zagrebu in Splitu.