Slovenija 1.7.2018 5:00

Na prvi julijski dan bo Celica spet odprla vrata

Ljubljana, 1. julija - Napoved Mestne občine Ljubljana (Mol), da bo prenova Hostla Celica končana do konca junija, se je uresničila. Danes popoldne ob 17. uri bosta hostel z novo podobo na Metelkovi ulici 8 za obratovanje spet odprla župan Zoran Janković in direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad, ki od januarja letos upravlja hostel, Mateja Avbelj Valentan.

Ljubljana, Hostel Celica. Hostel Celica. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Hostel Celica.
Hostel Celica.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Temeljita prenova stavbe je bila po 15 letih delovanja in uporabe nujno potrebna in prinaša dodano vrednost pri udobju bivanja, kar je v skladu s sodobnimi turističnimi trendi in kar bo še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti in konceptu te svetovne znamenitosti, ki dviguje tudi blagovno znamko Ljubljane," so pred odprtjem zatrdili upravitelji.

Po njihovih navedbah je Mol kot lastnica in investitorica projekta prenove na podlagi razpisa za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del investicijskega vzdrževanja za prenovo hostla ter za izvedbo projektiranja in nadzora zagotovila 991.280 evrov. Še 250.000 evrov je zagotovila za notranjo opremo in drugo, 200.000 evrov pa za odkup blagovne znamke Celica od nekdanjega najemnika Tomaža Juvana ter rabljene opreme in umetniških del.

Temeljito prenovljeni hostel, ki se med drugim zdaj ponaša z novo fasado, novo kuhinjo, sanitarijami in klimatiziranimi sobami, bo ob osnovni namestitveni dejavnosti tudi v prihodnje zagotavljal gostinski del in dodatne storitve, kot so prevozi od in do letališča ali izposoje koles, ter bo, kot so napovedali upravitelji, v njem več sinergije z Ljubljanskim gradom in njegovo ponudbo - uporabniki hostla bodo denimo imeli ugodnosti ob nakupu grajskih vstopnic.

Ljubljanski grad bo ob tem še vedno pripravljal kulturno-umetniški program, tudi v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom (KUD) Sestava. Posebej bodo dejavni na področju glasbe in likovne umetnosti. Ob torkih zvečer bo tako KUD Sestava spet prirejal glasbeni cikel Sozvočja sveta ter do konca leta v galeriji Srečišče postavil pet likovnih razstav.

Ljubljanski grad bo julija in avgusta ob petkih na letnem vrtu hostla pripravljal jazz večere, ki bodo programsko nadaljevanje vsebin Jazz Cluba Ljubljanski grad in so nastali pod umetniškim vodstvom Igorja Leonardija. V jesensko-zimskem času pa bodo v program vpeljali tudi družabne in izobraževalne vsebine.

Dogajanje okoli Hostla Celica je v zadnjih mesecih dvignilo precej prahu. Začelo se je konec novembra lani, ko se je Mol odločila na dražbi, ki je nato sledila v decembru, prodati hostel z izklicno ceno 2,34 milijona evrov. Prodaji so od vsega začetka nasprotovali ustvarjalci kulturnega programa v njem, namera je izzvala tudi protest na Kongresnem trgu in pred mestno hišo.

Ker na dražbi ni bilo nobenega ponudnika, so konec januarja nato mestni svetniki podprli predlog sprememb sklepa o ustanovitvi Javnega zavoda Ljubljanski grad in hostel prenesli v njegovo upravljanje. Sledilo je zaprtje hostla in začetek prenove, ki jo je izvedlo podjetje Lesnina MG Oprema.