Svet 10.7.2018 9:55

Zlati booker za roman Angleški pacient Michaela Ondaatjeja

Ljubljana, 10. julija - Romanu kanadskega pisatelja Michaela Ondaatjeja Angleški pacient so v okviru praznovanja petdesetletnice prestižne britanske literarne nagrade man booker v nedeljo zvečer v londonski Kraljevi festivalni dvorani namenili nagrado zlati booker. Članica žirije Kamila Shamsie je Angleškega pacienta označila kot "izjemen roman, ki bralcu zleze pod kožo".

Pet žirantov je najprej med vsemi dosedanjimi dobitniki nagrade izbralo najboljšega iz vsakega desetletja, zadnjo besedo o tem, kdo s seznama petih nominirancev prejme zlatega bookerja, pa je imela bralska javnost.

V Angleškem pacientu, za katerega je Ondaatje prejel bookerja leta 1992, sta v ospredju tragični ljubezenski zgodbi, položeni v čas konca druge svetovne vojne. Avtor ga je pisal šest let.

Leta 1943 na Šrilanki rojeni Ondaatje je po pisanju britanskega BBC ob prejemu nagrade povedal: "Niti za sekundo ne verjamem, da je to najboljša knjiga na seznamu, ali kakršnemkoli seznamu knjig, ki bi lahko bil sestavljen iz z bookerjem nagrajenih knjig".

Dodal je, da je k takšnemu rezultatu verjetno pripomogla z oskarjem nagrajena filmska priredba romana, v kateri so zaigrali Ralph Fiennes, Juliette Binoche in Kristen Scott Thomas.

Žirija, v kateri so bili pisatelj in urednik Robert McCrum, poet Lemn Sissay, romanopiska Kamila Shamsie, radijec in pisatelj Simon Mayo in pesnica Hollie McNish, je iz 70. let minulega stoletja predlagala roman V. S. Naipaula V svobodni deželi, iz 80. let delo Penelope Lively Mesečev tiger, iz prvega desetletja novega tisočletja delo Hilary Mantel Wolf Hall in iz zdajšnjega delo Georgea Saundersa Lincoln v bardu.

Podobno tekmovanje so organizirali že leta 2008 ob 40-letnici nagrade. Občinstvo je takrat izbralo knjigo Otroci polnoči Salmana Rushdieja, ki je bookerja dobila leta 1981.