Slovenija 30.6.2018 8:56

S Stritarjevo nagrado danes sklep poetičnega Prangerja

Rogaška Slatina, 30. junija - V Rogaški Slatini danes poteka še zadnji dan 15. srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger. Po zadnjih razpravah bodo zvečer v Kulturnem centru podelili tudi Stritarjevo nagrado za mladega kritika, ki jo tokrat prejme Diana Pungeršič.

Pisavo Diane Pungeršič odlikujejo razgledanost po sodobni slovenski in evropski književnosti, spoštljiv pristop do obravnavanih besedil, pronicljiva interpretacija, prepričljiva argumentacija in tisto, morda najmanj oprijemljivo: dober uvid, je zapisala žirija.

Kritike objavlja v večini slovenskih kulturnih medijev, razume tako horizont pričakovanja bralcev literarnih revij kot poslušalcev radia, ob tem pa ostaja suverena tako ob branju pesniških kot pripovednih besedil. Nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, znaša 1000 evrov bruto.

Tudi letos je bilo na festivalu Pranger v pretresu devet pesniških zbirk, ki so jih izbrali trije kritiki. Barbara Korun je izbrala Fatamorgano Anje Cimerman, zbirko Preveč vljudna Nataše Velikonja in zbirko Srednja leta Aleša Mustarja. Aljaž Koprivnikar je v svoj izbor uvrstil epos Borisa A. Novaka Vrata nepovrata, zbirko Notranje zadeve Tiborja Hrsa Pandurja ter Naval pesnice Kristine Hočevar, Domen Slovinič pa je izbral pesniške zbirke Tehno Ane Pepelnik, Metamorfoze Vida Sagadina Žigona ter Dihaj Toneta Škrjanca.

Vodja festivala Urška P. Černe je ob tem povedala, da je bil letošnji izbor zbirk "zelo poseben, zelo oster in pomemben, ker odpira popolnoma nove prostore s tem, ko se ne ozira na to, kar je v družbi običajnega".