Slovenija 2.7.2018 12:00

Na Kongresnem trgu kmalu pianist Peter Bence

Ljubljana, 2. julija - Po razprodanem februarskem koncertu v Cankarjevem domu bo madžarski pianist, ki je postal prava senzacija na spletu, v četrtek, 5. julija, v sklopu Ljubljana festivala nastopil na Kongresnem trgu. Madžarski pianist je s priredbami skladb Michaela Jacksona, zasedbe Queen in avstralske zvezdnice Sie navdušil mlajše in starejše generacije.

Bence je začel igrati klavir že, ko je bil star dve leti, ko je po posluhu na pianinu starih staršev igral melodije iz najljubših risank. Kot zelo nadarjen otrok se je pri petih letih začel izobraževati na glasbeni šoli v svojem rojstnem kraju Hajduboszormeny na Madžarskem. Kmalu je dobil status čudežnega dečka in se še kot osnovnošolec začel šolati na Akademiji za glasbo Franz Liszt v Debrecenu.

Že v najstniških letih ga je pritegnila filmska glasba. Med poslušanjem opusa skladb Johna Williamsa, priznanega skladatelja filmske glasbe, se mu je odprl povsem nov glasbeni pogled na svet in ga navdihnil za raziskovanje lastnega glasbenega izraza, so zapisali organizatorji koncerta.

Svojo klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem začel izpopolnjevati na akademiji Berklee v Bostonu, kjer je svojo virtuoznost in izvirnost izrazil v mnogih glasbenih žanrih, še posebej filmskih, a je bilo slišati, da je na njegovo glasbeno izraznost vplivala predvsem glasba Michaela Jacksona.

Januarja 2012 se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, ko se je v eni minuti dotaknil klavirskih tipk kar 765-krat. Leta 2015 pa je njegova različica Jacksonove skladbe Bad na YouTubeu le v nekaj dneh zabeležila kar deset milijonov ogledov.

Debitantski album, na katerem bodo predstavljene nekatere njegove najboljše priredbe in avtorske klavirske skladbe, namerava 26-letni pianist izdati ob koncu letošnjega leta.

Slovenski oboževalci mu bodo lahko letos prisluhnili še 18. avgusta, ko bo nastopil na koprskem Titovem trgu.