Slovenija 1.7.2018 7:00

Sežanski Kosovelov dom vabi na Poletni kino na Krasu

Sežana, 1. julija - Kosovelov dom v Sežani za ljubitelje filma že več let organizira Poletni kino na Krasu. V juliju bodo filmske večere posvetili italijanskemu filmu, avgustovsko dogajanje pa zaznamuje predvsem filmski maraon oz. festival MUVIT 6 x 60. Sezono začenjajo nocoj ob 21.30 s filmom iz leta 2017 V Ciambri (A Ciambra) režiserja Jonasa Carpignana.

Radovljica, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica. Filmski maraton Muvit /6x60. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Radovljica, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica.
Filmski maraton Muvit /6x60.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Ta mesec bodo na ogled še filmi Pretesna koža (Short Skin - I dolori del giovane Edo), Suburra (Suburra), Popolni tujci (Perfetti Sconosciuti), Človeški kapital (Il capitale umano), konec meseca še Neskončna lepota (La grande belleza), so sporočili iz Kosovelovega doma v Sežani.

Za 15. avgust pripravljajo jagodni izbor kratkih filmov preteklih edicij festivala MUVIT 6 x 60, v petek pa bo sledila zaključna prireditev s podelitvijo nagrad zmagovalcem in zaključna projekcija vseh filmov, ki bodo nastali v času festivala.

Skupaj z društvom Kraken bodo 22. avgusta gostili festival FeKK 2018 in ob tem vrteli izbor kratkih filmov. Za zaključek letošnjega Poletnega kina na Krasu pa so izbrali projekcijo restavriranega filma iz leta 1977 To so gadi režiserja Jožeta Bevca.

Poletni kino na Krasu Kosovelov dom pripravlja skupaj z divaškim Muzejem slovenskih filmskih igralcev in Slovensko kinoteko. Predvajanja bodo v amfiteatru Kosovelovega doma Sežana, v primeru slabega vremena pa v veliki ali srednji dvorani.

Poletni kino na Krasu vabi tudi v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divačo. Dogajanje začenjajo v petek s prireditvijo Poklon Antonu Petjetu, s katero se bodo poklonili igralski legendi, ki je odigrala nemalo vlog v slovenskih filmskih klasikah (Tistega lepega dne, Strah, Vdovstvo Karoline Žašler, To so gadi, Ko zorijo jagode, Boj na požiralniku, Moj ata, socialistični kulak) in že desetletja prebiva v Gabrovici pri Komnu.

Ko se bo spustila noč, bo s filmom Strah režiserja Matjaža Klopčiča prvič letos zabrnel tudi filmskih projektor, ki bo deloval vse petke v juliju in avgustu.

Nadaljevali bodo V ritmu filma, kakor so poimenovali letošnje filmsko poletje. Film in glasba sta vse od nastopa zvočnega filma namreč formalno in vsebinsko močno povezana - in tej tesni zvezi posvečajo program v letnem kinu. Nekateri filmi na programu glasbo uporabljajo za navdih ali izrazno sredstvo, drugi pa so vsebinsko in tematsko posvečeni glasbi, njenemu nastajanju, vplivom in učinku.

Vstop na projekcije je prost.